Stefan (37) uit Emmen doet mee aan First Dates. 'Ik dacht niet meteen 'daar stapt de vlam van mijn leven het restaurant binnen''

Stefan Spiekman meldde zich aan bij First Dates en had binnen 3 weken een date. Foto: DvhN / Wouter Bessels

Hij had nog nooit eerder een blind date gehad, dus meedoen aan het tv-programma First Dates was voor Stefan Spiekman extra spannend. Dinsdagavond zagen kijkers hoe de date van de 37-jarige Emmenaar afliep.

Hoi Stefan, hoe vond je dat vanavond, jouw date terugzien?

,,Ja, heel spannend! Normaal kijk je nooit naar jezelf en al helemaal niet op televisie, dus ik kreeg het er wel een beetje warm van. Je weet van tevoren niet hoe je overkomt. Maar ik vond dat ze de date goed in beeld hadden gebracht en de leuke stukjes eruit hadden gepikt. Het is inmiddels drie maanden geleden en ik heb uiteraard niet meer precies onthouden wat we allemaal tegen elkaar hebben gezegd. Dat zag ik dus vanavond pas terug.”

Hoe ben je in First Dates verzeild geraakt? Ben je opgegeven of ben je zelf in de pen geklommen?

,,Een collega van mij, een leerkracht in Hardenberg, kwam op het idee. Ik ken haar al uit de tijd dat ik als pabo-student stage liep op de Parkschool in Coevorden. ‘Hoe lang ben jij al alleen dan?’ vroeg ze begin juni aan mij. ‘Tien jaar? Da’s toch belachelijk’, zei ze. ‘Je moet echt even meedoen aan dat programma.’ Dus zij trok mij over de streep en ik gaf mij gelijk op.”

Kende je het programma?

,,Ja, ik speelde al eerder met de gedachte om mee te doen. Vind het een erg leuk programma, want je ziet dat ze echt de moeite doen voor een goede match. Niet flauw, maar serieus. Ik denk dat je soms dingen moet doen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Risico nemen, iets meer durven. Ik ben echt een drempel overgestapt. Had die leerkracht het mij vijf jaar geleden gevraagd, dan denk ik niet dat ik had meegedaan.”

Toen brak het lange wachten aan?

,,Nee, totaal niet. Op maandag gaf ik mij op en vier dagen later kreeg ik al een telefoontje. Of mijn opgave serieus was en met wat andere vragen. Drie weken later kreeg ik bericht: we hebben een match voor je.”

Dus jij op naar Amsterdam. De adrenaline steeg onderweg?

,,Nou, dat viel wel mee. Ik was niet zenuwachtig. Wel dacht ik na over een goede instelling: vriendelijk zijn, jezelf zijn. Je babbelt wat en je ziet wel. De medewerkers zeiden dat ik vrij rustig overkwam. Even voor twaalf uur meldde ik mij bij de studio en vanaf dat moment duurde alles zo’n vierenhalf uur. Eerst op de kruk met het hart op de achtergrond en wat over mijzelf vertellen. Ik had mijn gitaar meegenomen, dus ik heb ook nog een liedje gespeeld. Daarna kon ik naar het restaurant. Zo’n tien minuten later kwam mijn date binnen.”

Wat dacht je toen je blind date binnenkwam?

,,Het leek mij een aardige jongen. Niet echt met opvallende kenmerken, maar heel vriendelijk. Ik ving al eerder op dat hij Ruben heette. Dat was handig, want dan vergeet je niet z’n naam gelijk na het voorstellen. Maar ik dacht niet meteen ‘daar stapt de vlam van mijn leven binnen’. Hij ook niet, vermoed ik. Maar het gesprek verliep gelijk vlot. Hij kwam uit Leeuwarden. We hebben zoveel gekletst, dat we vergaten iets van de kaart te kiezen. Uiteindelijk bestelden we allebei iets vegetarisch.”

Waarop zijn jullie gematcht?

,,We werken allebei met jongeren. Die van mij zijn wat jonger. Ik werk bij een kinderopvang en hij werkt met kinderen tussen de 14 en 18 die een verstandelijke beperking hebben. Zorg, onderwijs en kinderopvang hebben natuurlijk wel raakvlakken. We scheelden negen jaar. Dat is wel een groot verschil, maar dat zorgde niet voor afstand tussen ons.”

Was je je tijdens de date bewust van alle camera’s om je heen?

,,Nee, totaal niet. De camera’s zijn heel goed weggewerkt in het restaurant. Het zijn vooral kleine, periscoopachtige apparaatjes. Ronde objecten met een lens erin en op afstand bestuurbaar. Er zijn totaal geen cameramensen of geluidsmannen met een hengel. Je krijgt een zendermicrofoon, maar verder heb je totaal niet het idee dat je gefilmd wordt of dat je in een tv-uitzending zit.”

Wist je meteen dat hij niet de liefde van je leven was?

,,Ik denk het wel, maar ik wilde het wel een kans geven. Na afloop hebben we wel allebei ja gezegd op de vraag of we elkaar nog eens wilde zien. Je weet maar nooit hoe het gaat en of er meer inzit. Daar kom je pas later achter.”

Nog geflirt tijdens het eten?

,,Nee, die indruk had ik niet. Van beide kanten niet. Het was heel vriendschappelijk, maar op romantisch vlak zat er niets in.”

Hebben jullie elkaar daarna nog gezien?

,,Na de date zijn we in Amsterdam wat gaan drinken. Twee dagen later hebben we gebeld. We vonden allebei dat er niet meer in zat, dus daarmee hield het contact op.”

Zit er nog een tweede First Dates voor je in?

,,Nee, dit was voor mij eenmalig. Kijk, ik wilde het een kans geven, maar mis een relatie niet. Ik kan mij voorstellen dat het anders is als je een vrouw bent van 37 en je wilt dolgraag kinderen hebben en trouwen. Die twee wensen heb ik niet, er zit voor mij geen druk achter. Alleen zijn geeft minder prikkels. Ik heb niet die onzekerheid of een relatie wel of niet loopt. Heel af en toe mis ik wel een partner om mee te sparren en je verhaal aan te vertellen als je ’s avonds thuiskomt. Nee, ik heb niet aan First Dates meegedaan om op televisie te komen. Dan had ik mij net zo goed voor een quiz kunnen opgeven!”

De uitzending is terug te zien via deze link .

Nieuws

Meest gelezen

menu