Stekker gaat in oktober in zonnepark Leemdijk in Smilde (en daar profiteren 2000 huishoudens van)

Zonnepanelen. Pixabay

Ongeveer tweeduizend huishoudens gaan vanaf oktober elektriciteit gebruiken dat is geproduceerd op zonnepark Leemdijk in Smilde.

De aanleg daarvan is eerder deze maand begonnen. Het park is eigendom van de gemeente Midden-Drenthe. Over twee maanden moet de bouw zijn afgerond.

De aanleg kwam vorig jaar in een stroomversnelling toen de mogelijkheid ontstond dat het zonnepark op het elektriciteitsnetwerk kon worden aangesloten. In de komende maanden selecteert Midden-Drenthe een energieleverancier, waarbij het uitgangspunt is dat inwoners van de gemeente de door het zonnepark geproduceerde elektriciteit gaan afnemen.

21.000 panelen blijven twintig jaar staan

De gemeente betaalt 5,5 miljoen euro voor het zes hectare grote park met 21.000 panelen dat zeker twintig jaar blijft staan.

De verwachte opbrengst van het park, zo’n 2 tot 2,5 miljoen euro, vloeit volgens wethouder Jan Schipper terug in de portemonnee van de inwoners. ,,Die opbrengst komt ten gunste van duurzaamheidsprojecten in de gemeente.”

Het eerste zonnepark in Drenthe in eigendom van een gemeente

Het zonnepark aan de Leemdijk is het eerste in Drenthe die door een gemeente zelf wordt geëxploiteerd en wordt gebouwd op een terrein dat al jaren gemeentelijk bezit is.

Vier omwonenden stelden bij de rechtbank twee jaar geleden beroep in tegen de verleende omgevingsvergunning. Volgens hen was de aanleg van het zonnepark in strijd met het provinciale beleid en zou er geen sprake zijn van een breed maatschappelijk draagvlak en betrokkenheid uit de directe omgeving. De rechter veegde die bezwaren vorig jaar september van tafel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu