Families uit Borger zitten al 21 dagen vast op cruiseschip Rotterdam en vestigen hun hoop op Donald Trump

De hut van cruiseschip Rotterdam is best luxe, maar voelt als een gevangenis voor Wilma en Peter Hoedeman en Rika en Lucas Weitering uit Borger. Eigen foto

Wanneer mogen wij van het cruiseschip af? De families Hoedeman en Weitering blijven het zich afvragen. Beide bevriende stellen uit Borger zitten al 21 dagen vast. Mogelijk zorgt president Trump voor een doorbraak.

De Amerikaanse president bemoeit zich met de situatie rond de zusterschepen Rotterdam en Zaandam. De opvarenden zijn speelbal in een politiek steekspel geworden.

Trump versus gouverneur

Gouverneur Ron DeSantis van de staat Florida wil de passagiers van de Zaandam vooralsnog geen toestemming geven aan land te gaan. Orlando Ashford, president van de Holland America Line (HAL), heeft de noodklok geluid bij een lokale krant in de Amerikaanse staat. ,,Op 30 maart vertoonden 76 passagiers en 117 bemanningsleden griepachtige verschijnselen. Deze ongelukkigen zitten onvrijwillig gevangen in een politiek spel”, verklaarde Ashford. Trump voert de druk op de gouverneur op om de opvarenden van de Zaandam aan land te laten gaan.

Verplegers en materiaal naar de Zaandam

Woensdagochtend keken de stellen uit Borger toe hoe een boot van de Zaandam naar de Rotterdam voer. ,,We zagen hoe er verplegers en materiaal werden afgeleverd”, aldus Lukas Weitering. Inmiddels is bekend dat 1 van de 4 mensen die vorige week op de Zaandam zijn overleden, een Nederlander is. ,,Als je dat hoort word je er niet vrolijk van”, zegt Weitering.

Vrijdag en zaterdag werden bijna 800 opvarenden overgeheveld van de Zaandam naar zusterschip de Rotterdam. Het ging om passagiers die op dat moment geen ziekteverschijnselen vertoonden. Daaronder bevonden zich ook beide bevriende stellen uit Borger. Zij waren op 7 maart in Buenos Aires aan boord gegaan voor een cruise van twee weken. Ze maken het nog steeds goed, zo melden ze. Vanaf Panama varen beide cruiseschepen in konvooi richting de eindbestemming Fort Lauderdale in Florida.

‘Niet aan land’

Daar komen ze donderdagochtend aan, maar ze mogen voorlopig niet van boord. Het heeft er alle schijn van dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de ‘ziekenboot’ de Zaandam en de Rotterdam waar de beide families uit Borger zich op bevinden. ,,Wij worden voortdurend op de hoogte gehouden. De kapitein heeft via de intercom zojuist nog een update gegeven. Wij mogen voorlopig niet aan land”, zegt Peter Hoedeman (65).

Nieuws

Meest gelezen

menu