Sterrenwacht Roden wordt appartementencomplex: 'We gaan onze stinkende best doen om dit unieke pand te behouden'

Ooit sleutelden knappe koppen hier aan telescopen en meetinstrumenten. Straks is de voormalige Sterrenwacht in Roden een luxe appartementencomplex.

Waar professor Jacob Kapteyn eens de sterrenhemel bestudeerde, komen nu luxe huurappartementen.

Waar professor Jacob Kapteyn eens de sterrenhemel bestudeerde, komen nu luxe huurappartementen. Foto: Geert Job Sevink

Je rijdt er heel gemakkelijk voorbij, maar wie de half verborgen oprijlaan aan de Mensingheweg in Roden weet te vinden, ziet tussen de bomen en struiken ineens een heel bijzonder gebouw staan: de voormalige Kapteyn Sterrenwacht. Een plek waar Wubbo Ockels nog les kreeg en technici van grote bedrijven in de jaren ‘90 en ‘00 meegenomen werden in de geheimen van ingewikkelde Microsoft-software.

Negen luxe appartementen

Eigenaar en ‘beschermheer’ van dit unieke gebouw met zijn grote witte koepel is Wim Verkaik (68). Jarenlang was hij de drijvende kracht achter opleidingsinstituut Startel. In 2016 verkocht hij het bedrijf aan zijn opvolger, maar bleef eigenaar van het pand. Nu Startel definitief afscheid heeft genomen van de locatie in Roden, is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. De Sterrenwacht wordt een modern complex met negen luxe appartementen.

Bosrijke tuin

„Vrij recent nog had een bedrijf belangstelling om het pand te huren”, zegt Verkaik terwijl hij enthousiast door de bosrijke tuin van het complex loopt. „Maar uiteindelijk is dat niks geworden. Het is een prachtige locatie, maar misschien net iets te ver van de snelweg af. Daarom zijn we de afgelopen twee jaar bezig geweest met vergunningen om er woningen in te maken. Dat is gelukt en we zijn eindelijk begonnen.”

Eenmaal binnen begint Verkaik pas echt te stralen. Terwijl hij tussen de werklui door loopt, vertelt hij hoe hij het voor zich ziet. Acht ruime appartementen op de benedenverdieping, van 90 tot 150 vierkante meter. En als klap op de vuurpijl een negende woning op de bovenverdieping, met de kenmerkende koepel als dak.

Huurders: oudere jongeren

„We mikken op oudere jongeren als huurders. Mensen van wie de kinderen net het huis uit zijn. De precieze huurprijzen kan ik nog niet geven, maar ze zullen wel in het hogere segment liggen, ja.”

Gemeenschappelijke ruimtes

Voor het zover is, moet het 55 jaar oude gebouw compleet op de schop. De oude, muffe kantoren worden opgefrist en voorzien van de modernste isolatiematerialen. Muren worden afgebroken of juist opgetrokken en ook het aanleggen van al het sanitair is een hele klus. Volgend jaar zomer moet de benedenverdieping klaar zijn, inclusief gemeenschappelijke ruimtes met onder meer een biljart en fitness-apparatuur.

Astronomie

Een flinke investering, maar Verkaik heeft het ervoor over. „Toen ik het pand in 1996 kocht van de universiteit, vond ik het al heel bijzonder. Ik heb altijd wat met astronomie gehad, voor mij was het een unieke kans om een toekomst te garanderen voor de Sterrenwacht. Dat Startel afgelopen december vertrok, deed daarom wel een beetje pijn. Ik heb hier zulke mooie momenten beleefd met dat bedrijf. Nu moet ik weer ondernemen en aan de slag, maar stiekem vind ik dat ook wel weer leuk. Je krijgt er een stukje dynamiek in je leven voor terug.”

Lees verder onder fotoDe boel verkopen aan een projectontwikkelaar was dan ook nooit een serieuze optie. „Dat kan ik gewoon niet, ik wil hier geen afscheid van nemen. Hopelijk lukt het om deze plek in handen van onze familie te houden.”

Sterrenwacht is provinciaal monument

Moeilijkheid bij de verbouwing van de Sterrenwacht is wel dat het gebouw een provinciaal monument is. „Daarom duurde de vergunningaanvraag ook zo lang. Dat een commissie zich met de verbouwplannen bemoeit, is weleens vervelend geweest. Maar als je ziet hoe die mensen er naar kijken en wat het uiteindelijke resultaat is, heeft het wel een positief effect gehad. Het karakter van het pand en de unieke details blijven heel mooi behouden.”

Witte koepel

De enorme witte koepel springt daarbij natuurlijk in het oog. Daarin zat ooit de grootste telescoop van Nederland. Dat de Rijksuniversiteit Groningen deze telescoop in ‘96 aan het Planetron in Dwingeloo schonk, is nog altijd een pijnlijk punt voor Verkaik.

„Vorig jaar heb ik een ultieme poging gedaan om de telescoop aan te kopen”, zucht hij terwijl hij binnenin de lege koepel staat. „Maar net als in 2016, toen ik 10.000 euro bood, is mijn bod afgewezen. Heel jammer, want die telescoop hoort gewoon in deze koepel.”

Lees verder onder foto


Telescoop

De afgelopen twintig jaar stond op deze plek een andere, iets kleinere telescoop. Die is voor de bouw van het appartement weggehaald en naar België verhuisd. De koepel zelf moet onaangetast blijven, dus het isoleren wordt een hele klus. „We zijn aan het kijken of we binnenin deze koepel een tweede, glazen koepel kunnen bouwen. Dit negende appartement zal komende zomer ook nog niet klaar zijn. We nemen de tijd, je kunt het maar één keer verbouwen en dan moet het wel goed zijn.”

Pand behouden

Terwijl Verkaik door ‘zijn’ Sterrenwacht loopt, denkt hij na over de vraag of hij zelf niet in één van de appartementen wil wonen. „Zeker, ik zou hier heel fijn kunnen leven, maar ik weet niet of dat verstandig is. Je zou dan twee petten op hebben, als medehuurder èn eigenaar. Maar zeg nooit nooit. In ieder geval gaan we onze stinkende best doen om dit bijzondere pand voor Roden en de toekomst te behouden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu