Stervend jongetje door kinderbescherming bij ouders weggehaald uit azc Emmen

De terminaal zieke 10-jarige Amir is door de kinderbescherming uit het azc in Emmen gehaald. Zijn ouders weten niet waar hun stervende kind is.

Dat zegt advocaat Joancy Breeveld. Zij heeft namens de ouders een rechtszaak aangespannen tegen de uithuisplaatsing. Amir heeft de ongeneeslijke stofwisselingsziekte Fucosidose en is verstandelijk gehandicapt.

Locatie wordt geheim gehouden

De jongen en zijn familie verblijven al jaren in het asielzoekerscentrum in Emmen. ,,Hij is vorige week zonder waarschuwing vooraf bij de ouders weggehaald”, zegt de advocaat. ,,Dat zou in het belang van het kind zijn. Maar dat is beslist niet zo. Zijn ouders zorgen, met hulp van thuiszorg, al heel lang voor hem. Juist nu hij uitbehandeld is, is het belangrijk dat hij in de vertrouwde omgeving is, bij zijn familie.”

De jongen verblijft waarschijnlijk in een verpleeghuis. Waar weten zijn vader en moeder niet. De locatie wordt geheim gehouden. ,,De ouders hebben Amir onlangs kort mogen bezoeken. Ze zijn toen in een geblindeerde auto naar die instelling gebracht. De ouders mogen de locatie niet weten. Waarom is ons niet duidelijk. De ouders zijn rustig, niet agressief.”

'Summier onderzoek'

Veilig Thuis bevestigt dat over de situatie van Amir een melding is gedaan bij de kinderbescherming. Meer dan dat kan de woordvoerster uit privacyoverwegingen niet zeggen.

Advocaat Breeveld zegt dat de huisarts van de familie Veilig Thuis heeft ingeschakeld. ,,Ik denk dat er sprake is van een misverstand, een samenloop van omstandigheden. De ouders deden vaak een beroep op de huisarts. Te vaak vond deze arts. De ouders wilden een andere huisarts zoeken. Dat ging moeilijker dan verwacht. Ondertussen was Veilig Thuis ingeschakeld. Die hebben de kinderbescherming gevraagd om een spoeduithuisplaatsing. Dat is na een summier onderzoek toegewezen.”

'Huisvesting niet geschikt voor verzorging'

De argumenten zijn onder meer dat de huisvesting niet geschikt is om de jongen te verzorgen en dat de ouders overbelast zijn. ,,De instelling waar hij naar toe is gebracht, heeft misschien modernere hulpmiddelen. Maar een verpleeghuis kan niet bieden wat de ouders kunnen bieden: warmte en herkenning'', zegt de advocaat.

,,De ouders weten heel goed hoe ze hun zoon moeten verzorgen. Dat doen ze al jaren. De vader masseert hem en staat ‘s nachts op om hem vast te houden als hij het benauwd heeft.”

Advocaat Breeveld zegt dat de ouders hebben gevochten om goede zorg te krijgen in het azc. ,,Met een paar kleine aanpassing kan dat nog wel wat worden verbeterd. Hem weghalen, is inhumaan. De ouders hebben de kracht en de energie om de zorg voort te zetten. De verwachting is dat Amir nog maar een paar maanden te leven heeft. Het kan ook veel sneller voorbij zijn.”

Woensdag wordt de rechtszaak tegen de kinderbescherming in een besloten zitting in Assen behandeld.

Nieuws

menu