Stichting Emmer Middenstand verrast voedselbank Zuidoost-Drenthe: gift van 10.000 euro ('iets lekkers in het kerstpakket')

De Voedselbank Zuidoost-Drenthe heeft een flinke schenking ontvangen. De Stichting Emmer Middenstand maakte 10.000 euro over. ,,Daar was ik wel even stil van’’, zegt Ton Sleeking, de nieuwe voorzitter van de voedselbank.

De Voedselbank Zuidoost-Drenthe helpt momenteel zo'n 700 huishoudens in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn.

De Voedselbank Zuidoost-Drenthe helpt momenteel zo'n 700 huishoudens in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn. Foto: Archief DvhN

De Stichting Emmer Middenstand (SEM) is ontstaan uit een zegelactie in de zestiger jaren van de vorige eeuw. De klant spaarde vijf gulden en kreeg negen gulden uitgekeerd. Toen de actie eind tachtiger jaren werd gestopt bleef er een bedrag over van wel gespaarde, maar nooit ingeleverde spaarkaarten.

In 2009 - de wettelijke bewaartermijn was inmiddels verstreken - werd besloten om dit geld te gebruiken om maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Hiervoor werd speciaal een stichting opgericht.

‘We zijn ervan overtuigd dat dit een goede bestemming is’

In het verleden werd onder meer geld gegeven aan het hospice in Emmen, de gehandicaptensportvereniging en Sigrid’s Garden, een inloophuis voor mensen die met de ziekte kanker te maken heeft of heeft gehad. Ook de voedselbank kreeg wel eens een bijdrage. Dit keer gaat er dus maar liefst 10.000 euro naar deze stichting, die actief is in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn.

,,De voedselbanken maken moeilijke tijden door’’, verklaart SEM-penningmeester Joop Maat. ,,Aan de ene kant door afnemend aanbod van de supermarkten, aan de andere kant door toenemende aantallen mensen die een beroep op de voedselbank moeten doen. We zijn ervan overtuigd dat dit een goede bestemming is.’’

‘Iets extra’s bij de plaatselijke bakkers voor in het kerstpakket’

Ton Sleeking, die begin oktober Harrie Timmerman opvolgde als voorzitter van de Voedselbank Zuidoost-Drenthe, is ermee in zijn nopjes. ,,Mede hierdoor kunnen wij rond de feestdagen écht iets extra’s doen voor de bijna 700 huishoudens die wij ondersteunen. We gaan bij plaatselijke bakkers wat kopen voor in het kerstpakket. Het gaat om bakkers die ons al jaren ondersteunen door niet verkochte producten aan ons te geven.’’

Een deel van het geld wordt gebuikt voor maatregelen om de voedselveiligheid te garanderen. ,,We hebben op ons depot onder meer extra koelruimte nodig’’, verklaart Sleeking.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu