Stichting Oost-West Kontakten kan fluiten naar extra subsidie

Het gemeentehuis in Roden.

De gemeente Noordenveld heeft op juiste gronden een subsidieverzoek van de Stichting Oost-West Kontakten afgewezen. Dat is de conclusie van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie.

Stichting Oost-West Kontakten, die namens Noordenveld de stedenband tussen Roden en het Tjechische Litomyšl onderhoudt, wil extra subsidie van de gemeente, bovenop het jaarlijkse bedrag van 2.750 euro. Een aanvraag daartoe, in februari, werd door de gemeente afgewezen.

Geen reactie

Voorzitter Geert Wolters van Stichting Oost-West Kontakten tekende bezwaar aan tegen die beslissing. Hij stelt dat burgemeester Klaas Smid en wethouder Alex Wekema in oktober vorig jaar mondeling extra subsidie hebben toegezegd, nadat hij bij hen had aangegeven dat de stichting met alleen de ‘basissubsidie’ niet langer de stedenband tussen Roden en Litomyšl kan onderhouden.

De afspraken zijn na het gesprek opgetekend door Wolters en ter ondertekening opgestuurd naar de gemeente. Die heeft, ondanks herhaaldelijk vragen, nooit gereageerd. In mei, ruim een half jaar later werd vervolgens het verzoek om de extra subsidie officieel afgewezen.

Subsidie terecht afgewezen

De gemeente hield tijdens een bezwaarprocedure altijd vol dat wethouder Wekema en burgemeester Smid nooit een mondelinge toezegging hebben gedaan. Hoewel het college in een verweerschrift nog suggereerde dat Wolters als ex-wethouder wel vaker via onofficiële wegen subsidie had verkregen , gaat de bezwaarschriftencommissie hier in haar uitspraak niet op in.

De commissie stelt wel dat een eventuele gedane toezegging van burgemeester en wethouders nagekomen dient te worden, maar dat onvoldoende feiten naar voren zijn gebracht waaruit onomstotelijk kan worden vastgesteld dat de subsidietoezegging daadwerkelijk is gedaan. De gemeente heeft dus het recht om de extra subsidieaanvraag af te wijzen, zo is de conclusie.

Bittere pil

Een bittere pil, vindt Wolters. „We zijn als stichting met twee man op gesprek geweest. Je komt tot afspraken, stuurt die ter ondertekening op, daar krijg je geen reactie op en daarna wordt alles ontkent. Wat voor rechtsmogelijkheden heb je dan als burger? Moet ik alles de volgende keer maar opnemen?”

Het afwijzen van de subsidie kan volgens de voorzitter grote gevolgen hebben. „Voor 2.750 euro kun je geen zinvolle stedenband onderhouden met Litomyšl. Ja, via Skype misschien, maar je wilt elkaar ook bezoeken. En dat kan niet met zo’n klein bedrag.”

In het ergste geval gaat de stichting de ‘opdracht’ die zij bijna dertig jaar geleden kreeg van de gemeente, teruggeven. „Het is de stedenband van de gemeente, niet van ons. Als zij denken je die voor 2.750 euro kunt onderhouden, gaan ze hun gang maar. Ik wens ze veel succes.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu