Stichting Oost-West Kontakten start dwangsomprocedure tegen gemeente Noordenveld

Stichting Oost-West Kontakten heeft een conflict met de gemeente over een al dan niet toegezegde subsidie.

Stichting Oost-West Kontakten, die namens Noordenveld de stedenband tussen Roden en het Tjechische Litomyšl onderhoudt, is een dwangsomprocedure tegen de gemeente gestart.

Aanleiding van de opgelegde dwangsom is het niet tijdig reageren van de gemeente op een bezwaarschrift van de stichting. Oost-West Kontakten is het niet eens met een afgewezen subsidieaanvraag en de beslissing op het bezwaarschrift hiertegen had vóór donderdag 7 november genomen moeten worden. Dat is de gemeente, na een eerdere verlening van de termijn, niet gelukt.

Nooit gereageerd

Voorzitter Geert Wolters van Stichting Oost-West Kontakten stelt dat burgemeester Klaas Smid en wethouder Alex Wekema in oktober vorig jaar mondeling extra subsidie hebben toegezegd , nadat hij bij hen had aangegeven dat de stichting voor 2.750 euro per jaar niet langer de taak om de stedenband tussen Roden en Litomyšl te onderhouden, kan uitvoeren.

De afspraken zijn opgetekend door Wolters en ter ondertekening opgestuurd naar de gemeente. Die heeft de stukken, ondanks herhaaldelijk vragen, nooit ondertekend. In mei werd vervolgens een verzoek om de subsidie schriftelijk afgewezen en de gemeente ontkent met klem dat er mondelinge toezeggingen zijn gedaan.

Dat Noordenveld te laat is met de beslissing op zijn bezwaar, zegt volgens Wolters veel. „Het wordt een zware bevalling op deze manier. Als wij eerder gewoon een reactie op onze e-mails en brieven hadden gehad, zou deze situatie niet zijn ontstaan. Het stelselmatig niet-reageren noopt ons om gebruik te maken van een bepaling in de wet en deze dwangsomprocedure te starten.”

Dwangsom van 1.442 euro

Noordenveld heeft twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Lukt dit niet, dan komt er per dag een bedrag van minimaal 23 euro bij, tot een maximum van 1.442 euro. Zo ver zal het niet komen, zegt een woordvoerder van de gemeente. „We hebben de beslissing vrijdag op de bus gedaan en deze had dus zaterdag binnen moeten zijn. Als dat niet gebeurt is, zal dat dinsdag worden. Maar het klopt dat we formeel donderdag de beslissing kenbaar hadden moeten maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu