Stichting TT Museum is het zat om in wachtkamer te zitten en schrijft brandbrief aan Assen. 'Als de gemeente niet meedoet, dan doet de gemiddelde investeerder ook niet mee'

Wil Assen wel of niet een TT Museum? De afwachtende houding van de gemeente om al dan niet de portemonnee te trekken, geeft de Stichting TT Museum in ieder geval een vervelend voorgevoel.

Eerder was er een pop-up TT museum in Assen.

Eerder was er een pop-up TT museum in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een brandbrief aan de gemeente, die vrijdag is verstuurd, moet duidelijkheid scheppen over de rol die de gemeente wil spelen voor het museum. „Het duurt maar en het duurt maar”, verzucht Sandra Hoekman, voorzitter van de stichting. Financiële steun van de gemeente is onmisbaar om het museum te kunnen openen. „Als de gemeente Assen niet meedoet, dan doet de gemiddelde investeerder dat ook niet.”

Eerste plannen in 2015

In 2015 werden de eerste plannen voor een TT Museum gelanceerd, met de ondertussen overleden Jaap Timmer, in de provinciehoofdstad en omstreken bekend als Mister TT , als grote roerganger. Tal van opties voor een locatie passeerden de revue, waaronder een plek in outletcentrum FOC, op de Toeristische Recreatieve Zone bij Assen-Zuid.

Uiteindelijk kwam de stichting na een lange zoektocht terecht bij Club Diana in het centrum van Assen.

Ongeveer acht ton denkt de stichting nodig te hebben om de voormalige discotheek, waar het nog ruikt naar verschaald bier, om te bouwen tot een museum. Een subsidieaanvraag voor 250.000 euro ligt sinds februari dit jaar bij de gemeente. De rest van het benodigde geld denken de initiatiefnemers uit de markt te kunnen halen.

‘Kastje naar de muur’

Volgens de stichting waren de gesprekken met wethouder Bob Bergsma (D66) eind vorig jaar nog ‘plezierig, positief en constructief’. Maar uit de laatste overleggen worden de initiatiefnemers niet veel wijzer. Schriftelijke toelichting vanuit de gemeente ontbreekt en tijdens de laatste gesprekken werd zelfs gezegd dat de stichting de subsidieaanvraag beter kon intrekken, ‘omdat het bestuur van de gemeente Assen er negatief over zou oordelen’.

„We zijn het zat om van het kastje naar de muur te worden gestuurd”, zegt voorzitter Hoekman. „Het college heeft het altijd over het Asser DNA, maar we vragen ons af of het bestuur van Assen daar zelf wel over beschikt. We willen duidelijkheid.”

Eerder luidde Henk Eising uit Assen, die namens de stichting waakt over het TT-materiaal, al de noodklok. Hij riep op tot haast bij de besluitvorming, omdat de collectie in sommige gevallen aan verval onderhevig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu