Stiekem filmen, scheldpartijen en slapeloze nachten. Rechtszaak over burenruzie in Peize

Een burenruzie voor de rechter in Assen dinsdag. In een kort geding probeerden twee Peizenaren filmpjes van YouTube te laten verwijderen. Die waren gemaakt door de buren, die overlast ondervinden van het hoveniersbedrijf van de Peizenaren.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen.

Nee, er heerst niet bepaald een kerstsfeer aan De Pol in Peize. Aan de ene kant slapen de eigenaren van het hoveniersbedrijf slecht van het conflict, en voelen zij zich bespied door de buren. Aan de andere kant vertellen de buren op hun beurt dat hun woongenot is bedorven door het lawaai, dat ze bedreigd worden en uitgescholden zijn voor ‘nsb’er’.

Er wordt gehuild in de rechtbank.

Wat is er aan de hand? De buren stonden jarenlang op goede voet met elkaar. Ze verzorgden elkaars dieren als de ander op vakantie was, dat werk.

Bouw van silo was de druppel

De Peizenaren hebben sinds een aantal jaar een hoveniersbedrijf waarvan een deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd in de achtertuin van 1200 vierkante meter. Sinds de bouw van een sleufsilo maart vorig jaar, gaat het de buren te ver. ,,Vrachtwagens rijden af en aan om ladingen zand te brengen, er is veel geluid van de shovel en overlast van de trillingen.’’

Nadat de buren een personeelslid van het hoveniersbedrijf in de tuin zagen urineren, was de maat vol.

,,We informeerden bij de gemeente, bleek dat er geen vergunning was voor die sleufsilo.’’ Daar begon alle ellende pas echt. De gemeente Noordenveld zei volgens de buren dat er gehandhaafd zou worden op de sleufsilo. Maar in september kwam er een brief: de gemeente was bereid om een kleine overschrijding van de activiteiten alsnog te vergunnen. Er moest wel eerst een bodemonderzoek en een akoestisch onderzoek komen.

Gemeente maakt besluit niet openbaar: dan doet buurman dat zelf wel

Toen de gemeente dit besluit niet openbaar bekendmaakte, besloten de buren dat dan maar zelf te doen. In een straal van vijftig meter stuurden ze brieven met daarin het besluit van de gemeente. De brief alarmeerde de andere buren van de hoveniers, die ook al een tijd last hadden van het bedrijf. De buren besloten filmpjes van de activiteiten in de tuin op YouTube te zetten. ,,Zodat we bewijs hebben van de overlast.’’

De hoveniers voelen zich bespied door hun eigen buren. ,,Kijk ik achterom, gaat het gordijn weer dicht. Dan hebben ze weer zitten filmen.’’ De hovenier zag zijn buurvrouw meerdere keren uit de bosjes komen met een telefoon. Ja, toen had hij haar een nsb’er genoemd. Dat klopt.

Dan komen de tranen. ,,Mijn personeel voelt zich niet meer prettig bij ons. Mijn zoon van achttien die al wat achterdochtig is, zegt dat het voor hem niet meer hoeft. Dat raakt je wel.’’ Dat hoort niet in een dorp, vinden de hoveniers, zo met de buren omgaan.

Dat bedreigen en uitschelden hoort ook niet, vinden de buren.

Voorstel rechter: zet de filmpjes op besloten kanaal

De rechter komt met een voorstel: de buren vechten het uit voor de bestuursrechter wat betreft de vergunningen. In de tussentijd mogen de filmpjes op een besloten YouTube-kanaal in plaats van een openbaar kanaal staan. En als ze opnieuw willen filmen, moeten ze dat eerst melden.

De hoveniers kunnen hiermee leven, maar de gedaagde partij wil erover nadenken.

De zaak wordt een week aangehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu