Stien Eelsingh Stichting ontdekt nieuw werk van kunstenares uit Staphorst. Werk is vanaf komend weekend lange tijd te zien in Stedelijk Museum Meppel

De familie Arends met de tekening van Stien Eelsingh. Foto: Stedelijk Museum Meppel

In het Stedelijk Museum Meppel is sinds komend weekend een nieuw werk van kunstenares Stien Eelsingh te zien. Marion Arends bracht een werk van de kunstenares uit Staphorst langs, die haar moeder voor of in 1952 kocht tijdens een bezoek aan De Witte Boerderij in Staphorst.

Sinds de heropening van Stedelijk Museum Meppel melden zich steeds meer eigenaren van kunstwerken die (mogelijk) door Stien Eelsingh zijn gemaakt.

Tekening in gemengde techniek

Arends las over de vaste collectie kunstwerken van Stien Eelsingh in Meppel en besloot langs te gaan in Meppel. Zij bracht een tekening van Eelsingh mee in gemengde techniek. Arends kent het verhaal goed, want haar moeder mopperde vaak dat de kunstenares werd ondergewaardeerd. ‘Dit tij lijkt echter te keren, zeker nu Stiens werk publiekelijke toegankelijk is in ons museum’, vertelt een woordvoerder van het museum.

‘Tot onze vreugde blijkt het inderdaad te gaan om een tot nu toe onbekend werk. Het is stilistisch sterk, verwant aan een wel bekende tekening, die later is gedateerd. Omdat beide tekeningen waarschijnlijk op dezelfde dag gemaakt zijn, zal deze datering worden bijgesteld naar 1952. Het betreft een tekening in gemengde techniek en stelt twee spelende kleuters in Staphorster klederdracht voor.’

De familie Arends wil deze tekening graag met het publiek delen en het Stedelijk Museum Meppel krijgt het werk lange tijd in bruikleen. Komend weekend is het voor het eerst te zien in het museum in Meppel.

95 procent van het werk is bekend

De Stien Eelsingh Stichting heeft sinds 2000 bijna 95 procent van al het werk opgespeurd en een catalogusnummer gegeven. Al deze kunstwerken zijn in bezit van diverse musea, overheidsinstellingen, particulieren en de stichting zelf. De werken van de stichting zijn recent ondergebracht in Meppel en worden desgewenst tijdelijk aangevuld met werken in bruikleen van genoemde eigenaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu