Stoere fabriekshal in Coevorden biedt theater naast het aambeeld

Vanwege corona wijkt Theater Hofpoort in Coevorden uit naar een oude machinefabriek. In eerste instantie uit nood, maar wát een locatie!

Vanwege corona wijkt Theater Hofpoort in Coevorden uit naar een oude machinefabriek.

Vanwege corona wijkt Theater Hofpoort in Coevorden uit naar een oude machinefabriek. Foto: Jan Anninga

Oude fabriekslampen hangen aan het plafond. In de hoek staat nog het aambeeld. Aan de muren elektriciteitskastjes met vooroorlogse stoppen. De ramen van het kantoortje – met op de deur een stokoud bordje met daarop enkel ‘kantoor’ – geven goed zicht op de werkplaats. Alsof de opzichter elk moment kan binnenkomen. In stofjas uiteraard. Steek het smidsvuur aan en je ziet de metaalbewerkers weer zweten.

Maar het blijken timmerlieden te zijn, die de voormalige machinefabriek aan de Sint Jansstraat ombouwen tot theater. De betonnen vloer is inmiddels voorzien van vinyl door sponsor Forbo-Novilon, bar en podium zijn in aanbouw. De wc’s zijn klaar. Tientallen stoelen wachten op het publiek. In eerste instantie zouden er maximaal tachtig mensen in mogen, maar sinds de aanscherping begin deze week van de coronaregels verkeerde Hofpoort dagenlang in onzekerheid. Worden die tachtig er dan toch maximaal slechts dertig?

Verlossende woord

Dat laatste hield theaterdirecteur Saskia Kluwen behoorlijk uit haar slaap, maar donderdag kwam dan toch het verlossende woord: ook Hofpoort krijgt ontheffing van de nieuwe maatregelen (net als De Winsinghhof in Roden, DNK in Assen, De Tamboer in Hoogeveen, Schouwburg Ogterop in Meppel en het Atlas Theater in Emmen). De ombouw van een machinefabriek tot theater bleek dan toch niet voor niets te zijn geweest. Hofpoort week namelijk niet voor niets uit naar de nieuwe locatie. Op de oude plek (de raadszaal in Hof van Coevorden die het theater deelt met politici) zouden met anderhalve meter afstand maximaal veertig bezoekers een voorstelling kunnen bijwonen.

Zaterdag zou de feestelijke opening zijn van De Fabriek, maar vanwege de strengere maatregelen is zowat het hele programma geschrapt. Niks geen Theater Wasstraat, dat op het pleintje voor de machinefabriek auto’s en de inzittenden zou trakteren op theatrale weldaad. Niks geen open huis, laat staan allerlei workshops. Een opening door de wethouder en een lezing, dat is het wel zo’n beetje. Nadrukkelijk enkel voor genodigden.

Hofpoort is goed in improviseren

,,We zijn als Hofpoort goed in improviseren’’, zegt Kluwen. ,,In de tien jaar dat het theater bestaat, doen we niet anders. Op onze normale locatie, waar de gemeentebodes en onze technici de zaal telkens weer moeten ombouwen. Zelf heb ik inmiddels vijf verschillende kantoortjes gehad. Maar de coronacrisis vraagt inmiddels het uiterste van ons improvisatievermogen. Iedereen wil weer zo graag. Onze vijftig vrijwilligers zijn gretiger dan ooit. Maar dan zit je vlak voor de opening toch weer theatergezelschappen af te bellen, waardoor er zaterdag opnieuw acteurs werkloos thuiszitten. Daar heb ik even een traantje om moeten laten.’’

Verder dan drie maanden vooruit kijken durft Kluwen niet. Tot eind dit jaar loopt dan ook het programma. ,,Wat heeft het voor zin om een luxueuze brochure uit te brengen voor een heel seizoen, als niemand weet hoe het verder gaat?’’

Hofpoort blijft in ieder geval tot eind dit jaar in De Fabriek zitten. En daarna? ,,Deze locatie heeft zeker veel voordelen, zoals het niet meer hoeven ombouwen van de raadszaal en een vaste plek voor spullen. Zonder alle coronaregels kun je hier maximaal 120 bezoekers kwijt, minder dan de 170 in het gemeentehuis. Maar 120 is een prachtig aantal voor bijvoorbeeld een toneelvoorstelling.’’

Mogelijkheden voor de toekomst

Kluwens glinsterende ogen en brede glimlach spreken boekdelen. Ze ziet duidelijk ook voor de toekomst mogelijkheden. Eerder al bouwden de vrijwilligers van Hofpoort een oud bankgebouw om tot theater: Hofpoort Incluis. Met optredens in de voormalige bankkluis. In eerste instantie voor twee maanden, maar uiteindelijk bleef Incluis twee jaar open. ,,Straks eerst maar eens evalueren hoe het in De Fabriek is gegaan’’, antwoordt ze diplomatiek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu