Stoot het Emmer Gloepertie Bartje van zijn troon als symbool van Drenthe?

Kunstenaar Jan Bosman bij zijn kunstwerk Gloepertie.

Gaat vrijdag 26 oktober de Drentse geschiedenisboekjes in als de dag waarop Bartje als symbool van Drenthe van zijn troon wordt gestoten door het Gloepertie? Als het aan zijn schepper Jan Bosman (67) ligt wel.

,,Hij heeft het in zich om het stoffige imago van Bartje tot iets heel moois op te poetsen”, denkt de Emmenaar. Galeriehouder Erik Knegt (48) knikt: ,,Qua kunst en vrijheid gaat het Gloepertie Emmen op de kaart zetten. Wij brengen een nieuw icoon van Drenthe!”

Hoezo Gloeper tie ?

Gloepertie? Laat dat ‘tie’ maar weg. Kunstenaar Bosman (1 meter 73) staat tot het Gloepertie (2 meter 40, 800 kilo) is een gnoom. Vrijdag maakt het Gloepertie een 24 uurs estafettetoer door hartje Emmen.

Geen formele maar ondeugende introductie

Gloepertie is volkstaal voor dondersteen of deugniet. Die introduceer je niet op een formele receptie met koffie en cake waarop de wethouder een doek van het kunstwerk trekt. Nee, het Gloepertie gaat op de ondeugende toer. Op een platte kar achter een oud trekkertje. Donderdagnacht klokslag 00 uur presenteert hij zich voor het Atlas Theater op het Raadhuisplein. Dat is het startpunt voor een 24 uurs promotietoer door Emmen. Van het gemeentehuis (8 uur) via Noorderplein, Rue de la Gare, station en Grote Kerk naar zijn eindbestemming: voor de ingang van Galerie Micks Art in het Rensenpark.

Komt Knegt en Bosman die eer toe?

Kom er maar op: het Gloepertie als het nieuwe symbool van Drenthe. Komt Knegt en Bosman al die eer toe? Nee. De voorzet kwam van Jannie Boezeman en Cockie Alberts. Pas daarna sloeg hun fantasie op hol. Boezeman en Alberts zaten nog in hun leuterkoek-en-zandgebakfase toen ze als buurmeisjes zich al uitleefden op creatief gebied. Drie jaar geleden kwamen ze op het idee om het Gloepertie een eigen smoel te geven. Het resultaat: een trol-achtig wezen met een grote lange neus en voeten met drie tenen.

Fan van Johan Cruijff en Herman Brood

Uit restjes stof, kettingen en zonnebrillen maakten ze persoonsgebonden Gloeperties of aan de hand van een thema, zoals het FC Emmen-Gloepertie of het ING-Gloepertie. Via Boezeman en Alberts raakte Jan Bosman geënthousiasmeerd, al biecht hij op dat hij er aanvankelijk geen chocola in zag. ,,Fröbelen, zo zag ik dat werk. Ik keek er sceptisch tegenaan. Maar de dames waren zó superenthousiast... Ze bleven maar door ratelen. Ineens begonnen de beelden bij mij op te komen en zag ik het Gloepertie als kapstok om op een andere manier tegen kunst aan te kijken. Ik ben een fan van Johan Cruijff en Herman Brood vanwege hun volkomen onafhankelijke manier van denken. Daar voel ik mij prettig bij. Dit kunstwerk is niet na te maken. Net als de Fladderaar.”

Fladderaar

Voor wie het nog niet weet: De Fladderaar is een ijzeren gestalte die al op het plein voor het Rensenpark staat. Illegaal. ,,Toen we ‘s avonds bezig waren het beeld te plaatsen, belde iemand de politie. Die kwam. Niet om ons weg te sturen, maar om bij te schijnen. De gemeente gedoogt het voor een half jaar, maar inmiddels staat het er al 8, 9 maanden. Het kunstwerk is goed ontvangen en ik krijg veel positieve reacties.”

Expansievat

Net als De Fladderaar is het Gloepertie opgebouwd uit oud ijzer. Basis voor zijn bourgondische romp is een expansievat formaat XXL van een bedrijfsverwarmingsinstallatie. Donderdagavond rond 11 uur wordt het Gloepertie uit Bosman’s achtertuin gehesen en met spanbanden vastgesjord op een platte kar. Achter een oud Ford Dexter trekkertje rijdt het spektakel dan de straat uit, op weg naar zijn promotietoer dwars door het centrum. ,,Best een moeilijk moment”, zucht Bosman. ,,Het is toch een beetje je kindje. Hier heb ik zo verschrikkelijk veel tijd en energie in gestoken. Ik weet nu al dat het mij moeilijk af zal gaan.”

Miniaturen gat in de markt

Met dank aan een sponsorbijdrage van Drentse Metaal Recycling en de bands Mash en Insane Delirium die belangeloos optreden, krijgt de promotietoer de allure die het volgens de initiatiefnemers verdient. Het Gloepertie eindigt zijn reis voor de galerie van Knegt. Die ziet de verkoop van miniatuur Gloeperties als gat in de markt. ,,Ik werk samen met de praktijkschool Emmen. We gaan miniaturen produceren in series van vijf. Met houten voeten en houten neuzen. Jannie Boezeman is zilversmid en maakt haar versie van het Gloepertie.”

Nieuws

menu