Hoeveelheid rommel in de natuur sinds begin coronacrisis enorm toegenomen

Voor Wenda Kloen, boswachter in Emmen en Gees, is de maat vol: mensen moeten stoppen met het dumpen van tissues, afval en verbouwingsrestanten in het bos.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de hoeveelheid rommel in de gebieden waar Kloen werkzaam is, schrikbarend toegenomen. ,,Overal liggen papieren zakdoekjes. Het is echt heel extreem. Ik kom zakken huisvuil en bouwpuin tegen. Ja, zelfs een oude keuken. Nieuwe keuken geïnstalleerd en de oude wordt gewoon in het bos gedumpt. Het is verschrikkelijk.’’

Door de coronamaatregelen kunnen veel mensen niet naar hun werk of werken thuis. Dat het advies ‘blijf thuis’ wordt aangegrepen om de boel eens goed op te ruimen en lekker te gaan klussen, was al bekend: lange rijen wachtenden bij de milieustraten. ,,Sommige mensen willen niet wachten of nemen de moeite niet naar de milieustraat te rijden. Zij dumpen hun rommel gewoon in de natuur’’, zegt Kloen.

Hoewel het niet hun taak en werk is, zit er voor Kloen en haar collega’s niets anders op om andermans rommel op te ruimen. ,,Anders wordt het een nog grotere bende. Dat kost ons veel tijd, energie en geld, want wij voeren het wél op de juiste manier af.’’

Omgeving Emmen spant de kroon

In alle Drentse natuurgebieden wordt de laatste maanden meer rommel aangetroffen, maar de omgeving van Emmen spant duidelijk de kroon.

De talloze tissues zijn menig boswachter een doorn in het oog. Om er toch even uit te zijn, zoeken veel mensen rust en ontspanning in de natuur. De oproep ‘gebruik vooral papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi ze na gebruik direct weg’ wordt vaak letterlijk genomen. En omdat de horeca en dus ook de sanitaire voorzieningen zijn gesloten, zien mensen zich genoodzaakt achter de struiken te gaan zitten om hun behoefte te doen. De tissues hebben ze toch al bij zich.

De boodschap van Kees van Son, boswachter in het Drentse Aa-gebied: ,,Neem niet alleen tissues maar ook een plastic zakje mee en ga voordat je gaat wandelen of sporten thuis naar de wc.’’ Hij citeert een oude spreuk, die jaren geleden op bordjes in de natuur was te lezen: ,,Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen aan eigenaren van het bos de schillen en dozen.’’ Met andere woorden: ruim zelf je rommel op.

Nieuws

Meest gelezen

menu