'Stop verrommeling Drents landschap door zonneparken en windturbines'

Een zonnepark kan het landschap doen verrommelen. Foto Shutterstock

Het fraaie Drentse landschap dreigt naar de knoppen te gaan door de komst van velden met zonnepanelen en grote windturbines. Die zorg uitten woensdag diverse fracties in Provinciale Staten.

Nadat Statenlid Thomas Blinde (Forum voor Democratie) een betoog hield over de schoonheid van Drenthe en de bedreiging daarvan, diende zijn collega Karin Zwaan van de VVD een motie in om veel meer voorrang te geven aan zonnepanelen op daken in plaats van op velden. Ze diende de motie in mede namens CDA en Sterk Lokaal. Het voorstel kreeg steun van een ruime Statenmeerderheid, alleen de Partij voor de Dieren en GroenLinks stemden tegen.

Drenthe in lastig parket

Drenthe zit met de overgang van olie en gas naar zon en wind in een lastig parket. De provincie is relatief dun bevolkt, waardoor projectontwikkelaars de kans zien om hier veel plannen te realiseren. De netcapaciteit is echter, ook vanwege de lage bevolkingsdichtheid, zeer beperkt, waardoor er technisch gezien maar weinig ruimte is. Het gevaar dreigt dat grootschalige projecten kleinschalige gaan verdringen.

Gemeenten hebben het instrument in handen om via vergunningverlening de ontwikkelingen te sturen. Daarom dringen de drie genoemde partijen er in hun motie op aan te verkennen wat de juridische mogelijkheden zijn om sturing aan te brengen.

Gedeputeerde Henk Brink (VVD) liet weten graag de uitdaging aan te gaan om samen met de gemeenten te bezien hoe de komst van nieuwe energiebronnen in goede banen geleid kan worden.

Woordvoerder Ewoud Bos van GroenLinks heeft echter in deze kwestie een nog wat liberaler standpunt dan de liberalen. „We willen niet de hele ontwikkeling van zonne-akkers op slot zetten. De uitleg van de VVD is dat er eigenlijk geen zonnepanelen op landbouwgrond moet komen. Dat gaat ons te ver. Stel nou dat een boer wil stoppen en een zonneakker mogelijk maakt. En hij weet dat ook mooi in het landschap in te passen. Dat levert dan ook nog stikstofwinst op. Dat moet je toch niet op voorhand tegenhouden?”

De linkse partijen PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en D66 hebben hun eigen zorgen over het landschap. De partijen dringen er samen met CDA en ChristenUnie op aan bij het economisch herstel na de coronacrisis veel meer uit te gaan van duurzame ontwikkeling. Er moet dan beter gekeken worden naar de brede welvaart, zoals zij het noemen. Het voorstel kreeg bijval van een ruime meerderheid.

Nieuws

Meest gelezen

menu