Stormloop op glasvezel is nog geen garantie

Foto: Archief DvhN

Het loopt storm met abonnementsaanvragen bij Glasvezel De Wolden, maar zekerheid voor de hele gemeente is er nog niet.

Op 29 maart gaat de schop (symbolisch) de grond in voor de aanleg van snel internet. De dorpen Oosteinde, Ruinerwold en de kern van Koekange fungeren als pilot. Daar wordt sowieso glasvezel aangelegd. ,,De pilot slaagt als 70 procent van de huishoudens daadwerkelijk een abonnement neemt. Halen we dat niet, dan is dat heel jammer voor de rest van de gemeente, want dan blazen we de boel af’’, zegt Floris van Lint van Glasvezel De Wolden.

De animo in de genoemde dorpen is dus allesbepalend voor het project in de gehele gemeente De Wolden. De voortekenen zijn goed. Maandag was er een inschrijvingsavond in Oosteinde. De zaal, die plek biedt aan een man of 70, zat met 130 belangstellenden bomvol. ,,De aanwezige providers hadden ongeveer 300 inschrijfformulieren meegenomen en die waren schoon op’’, aldus Van Lint.

Deze en komende week zijn er meer van dit soort bijeenkomsten in de genoemde dorpen.

Om de hele gemeente te voorzien van snel internet is Glasvezel De Wolden met drie investeerders in zee gegaan: netwerkbeheerder Rendo in Meppel, provincie Drenthe en gemeente De Wolden. Om ongeoorloofde staatssteun te voorkomen, wordt van de provincie en de gemeente geld geleend tegen een marktconform tarief.

Ongeveer 85 procent van de inwoners van De Wolden tekende een intentieverklaring. In het pilotgebied moet blijken hoeveel mensen de daad bij het woord voegen en daadwerkelijk een abonnement afsluiten.

De providers zijn Tweak, Fiber, Stipte en voor de zakelijke markt We Serve. ,,Tweak kan 10 Gbit leveren, sneller is op dit moment technisch niet mogelijk. Om ermee te werken heb je speciale apparatuur nodig, maar dan heb je ook onbeperkte vrijheid op het internet. Een ‘gewoon’ abonnement van 1000 Mbit is altijd nog 2000 keer sneller dan ADSL van KPN.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu