Carbidverkopers in Drenthe kunnen de drukte nauwelijks aan: het is gewoon een chaos

Carbidverkopers in Drenthe kunnen de drukte nauwelijks aan. ,,Er komen honderden bestellingen per dag binnen. Het is gewoon een chaos.”

Carbidschieten in Drenthe vindt straks, anders dan vorig jaar, in kleine groepjes plaats.

Carbidschieten in Drenthe vindt straks, anders dan vorig jaar, in kleine groepjes plaats. Foto: Archief/Andre Weima

Melkbusshop.nl in Ruinerwold is een van de grootste carbidverkopers van ons land. ,,De bestellingen komen werkelijk vanuit heel het land. Het is echt ontzettend druk, het is eigenlijk gewoon chaos. Er komen honderden bestellingen per dag binnen en we hebben alle tijd nodig om de orders klaar te maken. Er moet geknald worden oudejaarsdag”, zegt een medewerker.

Er wordt voornamelijk carbid verkocht, maar ook startsetjes carbidschieten vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Zo’n setje bestaat uit een extra dik verfblik met een speciaal deksel, inclusief carbid voor dertig keer schieten.

Carbid goed alternatief voor vuurwerk

Nu er tijdens Oud en Nieuw een vuurwerkverbod geldt, zien veel knalliefhebbers carbidschieten als een goed alternatief. Carbidschieten valt namelijk buiten het verbod.

Fietsenhandel De Jonge in Noordscheschut had zaterdag vijftig carbidklanten in de winkel. Eigenaar Bernhard de Jonge: ,,Mensen zijn bang dat Veiligheidsregio’s of gemeenten het carbidschieten alsnog gaan verbieden. Dan hebben ze in elk geval wat in huis. Ik denk niet dat er een verbod komt, want dan gaan mensen illegaal met carbid knallen. Nu al wordt er ‘s nachts met illegaal vuurwerk geschoten.”

De Jonge is veertien dagen eerder dan normaal met de verkoop begonnen. ,,Andere jaren begin ik op 1 december, maar nu hangt het bord met carbidverkoop er al.” Hij zegt duizenden kilo’s carbid per jaar in te kopen. ,,Dit jaar heb ik bewust meer ingekocht. Ze moeten carbidschieten niet gaan verbieden, want dan heb ik een probleem.”

De run op carbid zorgt voor een tekort aan het zilveren goedje en drijft de prijs flink op. Importeurs verwachten geen nieuwe voorraad.

Vrees voor ongelukken

De vrees bestaat dat op oudejaarsdag onervaren carbidschieters ongelukken veroorzaken, terwijl het voorkomen van slachtoffers juist de reden is om vuurwerk te verbieden. Ziekenhuizen vinden extra drukte door vuurwerkslachtoffers in coronatijd onverantwoord.

Volgens VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, is carbidschieten geen veilig alternatief voor vuurwerk: vorig jaar raakten landelijk 78 mensen gewond bij het carbidschieten, in het Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis kwamen 14 slachtoffers van carbidschieten binnen. Dat zijn veel minder dan de ruim 1200 gewonden door het afsteken van vuurwerk.

De Nederlandse bond van boa’s pleit voor een verbod op carbidschieten, omdat het grote groepen mensen aantrekt. Handhaven van de coronavoorschriften wordt volgens de vakbond een groot problemen.

Overleg burgemeesters met carbidschieters

Drentse burgemeesters overleggen dezer dagen met carbidschietclubs of en hoe ze het carbidschieten coronaproef in aangepaste vorm kunnen laten doorgaan. Daarover nemen ze later in de Veiligheidsregio een besluit. Voorzitter John Schoonheim van de Stichting Carbidschieten Drenthe hoopt dat er met oudjaar met carbid geschoten kan worden. ,,Maar ik leg me bij elk besluit van Veiligheidsregio neer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu