Straaljagers maken in eerste weken van 2022 oefenvluchten in avonduren boven Drenthe

F-35 in de avond. Foto: Ministerie van Defensie

De F-35-gevechtsvliegtuigen van vliegbasis Leeuwarden maken vanaf maandag 10 januari 2022 in de avonduren oefenvluchten boven Drenthe.

Hoewel veelal boven zee wordt gevlogen, is het ook noodzakelijk boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. Dit gebeurt in de weken 2, 3, 6, 7 en 8; van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

Andere ervaring en belasting dan tijdens kantooruren

De oefenvluchten zijn noodzakelijk, omdat in de duisternis werken en vliegen voor al het personeel fysiek, lichamelijk en geestelijk een andere ervaring en belasting is dan wanneer er tijdens kantooruren geoefend wordt. Bovendien is de ervaring dat gevechtsvliegtuigen tijdens missies veelal in de avond en nacht in actie komen.

Night Vision Goggles

Speciaal voor het vliegen bij duisternis hebben de vliegers de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogeheten Night Vision Goggles (NVG). Deze is volledig geïntegreerd in de F-35 helm. De beelden worden geprojecteerd op de visor in de helm.

Nieuws

Meest gelezen

menu