Strafadvocaat Bierens: slachtoffers krijgen te veel tijd en ruimte bij strafzaak (+video)

In de aanloop naar de samenstelling van een DvhN-lezersjury bij de rechtbank in Assen vertellen een strafrechter, een officier van justitie en een advocaat over hun werk. ,,Er is minder mededogen in de samenleving, alles moet worden afgestraft”, constateert strafadvocaat Willem Bierens uit Assen.

Ondanks het - in zijn ogen - verharde klimaat in de samenleving is Willem Bierens (58) nog altijd met plezier advocaat. Maar hij denkt wel met lichte weemoed terug aan zijn beginjaren, toen anders tegen straffen van plegers van misdrijven werd aangekeken. Zijn eerste baan was eind jaren tachtig bij een advocatenkantoor in Emmen. ,,Nu hebben advocaten specialisaties. In die tijd moest je alles nog doen. Ik kreeg ook klussen als curator in faillissementen. Dat was rampzalig. Ik wist bij wijze van spreken nog niet eens hoe ik mijn eigen boekhouding moest doen.”

Het was voor Bierens direct duidelijk dat zijn hart bij het strafrecht lag. ,,Het interessante is dat je met allerlei mensen in aanraking komt: van de zwerver op straat tot een directeur van een groot bedrijf. Iedereen kan met het strafrecht te maken krijgen. Het liefst sta ik mensen bij die niet goed voor zichzelf op kunnen komen: zwakker begaafden of minderjarigen. Daar kun je het meest voor betekenen.”

Dronken, stoned of in verwarring

De Asser raadsman vindt het geen straf om piketdiensten te draaien. ,,Je hebt een keer in de drie weken een dag dienst. Via een piketcentrale krijgen de dienstdoende advocaten bericht dat iemand is aangehouden. De eerste taak is vooral om de arrestant op het politiebureau voorlichting te geven over zijn rechten en plichten. Zo ben je niet verplicht om te antwoorden op vragen van de politie. Het gros van arrestanten is dronken, stoned of in verwarring. Zulke mensen snappen niet wat er aan de hand is. Soms zijn ze compleet in shock, omdat de politie ze onverwachts om zes uur in de ochtend van hun bed heeft gelicht.”

In het Asser TT-weekeinde had Bierens dit jaar ook dienst. Twaalf keer werd hij naar het politiebureau geroepen. ,,Er zijn piketdiensten waarbij het rustig is. De TT is altijd erg druk. Na zo’n dag ben ik wel afgedraaid. Dan wil ik even niemand meer zien.” Bij de eerste oproep direct na een arrestatie weet een advocaat volgens Bierens summier waarvan iemand verdacht wordt. ,,Tijdens het verhoor krijg je langzamerhand meer informatie. Of iemand schuldig is of niet, is voor mij niet van belang. Ik vind het wel handig om te weten. Ik vertel cliënten dat ze beter geen dingen voor me kunnen achterhouden. Of ze daar dan naar luisteren? Ik ga er niet per definitie van uit dat cliënten mij als advocaat de waarheid vertellen.”

Vermoorde vrouw in put Hollandscheveld

Wat dat betreft is Bierens door schade en schande wijs geworden. In 2001 verdedigde hij de toen 39-jarige Evert O. uit Zuidlaren. Zijn vriendin verdween. O. ging met een draaiende camera van RTV Drenthe nog op zoek naar de vermiste vrouw. Later pakte de politie O. op. Bierens werd zijn advocaat. ,,Bij onze eerste ontmoeting zei hij dat hij absoluut onschuldig was. Ik geloofde hem. Hij kwam over als een wanhopige, treurende man.”

De recherche had volgens Bierens technisch heel goed onderzoek gedaan. ,,Dat moet ik toegeven. Na drie dagen hadden ze hem klemgezet en heeft hij bekend. Ik was verbaasd. Ik dacht echt dat hij het niet gedaan had." Op aanwijzing van O. vond de politie de dode vrouw in een rioolput in Hollandscheveld. Hij had haar vermoord en het lichaam daar gedumpt. O. werd tot 16 jaar cel veroordeeld.

,,De standaardvraag aan een advocaat bij dit soort zaken is altijd: hoe kun je een moordenaar verdedigen? Mijn antwoord is: ik verdedig de verdachte, niet zijn daden.”

Gevangenis

Bierens benadrukt dat het hem niet alleen gaat om een vrijspraak te krijgen. ,,Als advocaat zorg je dat mensen een eerlijke rechtsgang hebben en dat ze een reële straf krijgen. Wij zijn er om te voorkomen dat iemand ten onrechte wordt veroordeeld, maar ook dat ze niet terugvallen. Ik bezoek al mijn cliënten in de gevangenis of zij komen bij mij op kantoor. Samen bereiden we ons voor op de strafzaak. Je legt uit hoe de zitting gaat, wie wanneer wat gaat vertellen. Ik raad aan om er geïnteresseerd bij te gaan zitten. Verder adviseer ik cliënten: vertel de waarheid of zeg niets. Het heeft geen zin om een flauwekulverhaal af te steken, want dat gaat geheid mis.”

De manier waarop de politiek het strafrechtsysteem beïnvloedt stoort Bierens. Een rechter moet de vrijheid hebben om een individuele verdachte een passende straf op te leggen, vindt hij. ,,De politiek heeft bij wet vastgelegd dat een verdachte voor een strafbaar feit maar één keer een werkstraf kan krijgen. De tweede keer ziet een rechter zich vaak gedwongen om celstraf op te leggen. Terwijl een werkstraf in de meeste gevallen veel effectiever is dan een gevangenisstraf.”

Spreekrecht slachtoffers

Van de verruiming van het spreekrecht voor slachtoffers is de advocaat ook geen voorstander. ,,Ik vind dat slachtoffers nu veel te veel tijd en ruimte krijgen tijdens een strafzaak. De strafzitting is bedoeld om vast te stellen hoe een verdachte die de wet overtrad, moet worden bestraft. Ik vind het storend dat slachtoffers op de zitting nu ook iets over de straf mogen zeggen. Het voegt niets toe aan de procedure. Ik snap dat het verschrikkelijk is om slachtoffer te worden van een ernstig misdrijf. Het zou op een aparte zitting aan de orde moeten komen.”

Aan de toekomstige lezersjury van DvhN adviseert Bierens om tijdens de strafzaak ook goed op te letten als de persoonlijke omstandigheden van een verdachte worden besproken. ,,En kijk vooral ook naar de lichaamstaal van een verdachte.”

Nieuws

Meest gelezen

menu