Strafrechtelijk onderzoek naar bouwer wijk Delftlanden; wat ziet Emmen nog terug van miljoeneninvestering?

Emmen strijdt verder tegen Megahome

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar Megahome in Almelo dat grote stukken grond in de Emmer nieuwbouwwijk Delftlanden in bezit heeft. De gemeente Emmen claimt ruim 15 miljoen euro terug van het bedrijf.

Audrey Nijhof van het OM bevestigt het strafrechtelijk onderzoek. ,,We verdenken het bedrijf van witwassen, faillissements- en belastingfraude. Het onderzoek loopt nog en we weten niet wanneer het is afgerond.”

Melding ING: Ongebruikelijke transacties

Het Functioneel Parket, waar ook de FIOD onder valt, legt zich toe op de bestrijding van complexe fraudezaken. Er zijn meerdere verdachten, bevestigt het OM. Directeur Willy W. van Megahome in Zenderen is een van hen. De fraudezaak kwam aan het licht nadat de ING-bank een melding had gedaan bij justitie over ‘ongebruikelijke transacties’.

Volgens curator Jan van der Hel van advocatenkantoor Van der Hel draaide dit om stichting Bevordering Sportactiviteiten Kraggenburg. ,,Die was opgericht ter bevordering van de sportactiviteiten in het dorp Kraggenburg in de Noordoostpolder. Daar gingen nogal wat bedragen in rond”, vertelt de curator.

In het verslag staat dat via de bankrekening van deze stichting zo’n 10,7 miljoen euro is doorgesluisd. Volgens het dagblad Twentse Courant Tubantia heeft Kraggenburg, dat 1400 inwoners telt, niet eens een sporthal.

Megahome ging in december 2016 failliet. Het bedrijf had 268 miljoen euro schuld., vooral bij de Rabobank. Die schuldeiser, blijkt uit het meest recente faillissementsverslag, wil 205 miljoen euro terug. Woningbelegger Vesteda claimt 25 miljoen. Ook Emmen, dat het faillissement aanvroeg van Megahome, zit er voor miljoenen euro’s in. De gemeente claimt ruim 15,1 miljoen euro in twee verschillende vorderingen terug van het bedrijf.

Megahome opereerde landelijk en verrichtte ook werk in Meerstad in Groningen. Er lopen ook procedures met benadeelden uit Emmer-Compascuum (1,6 miljoen euro), een project in Marum en een project in Havelte. Hoeveel miljoenen Emmen terug zal zien van het bedrijf is zeer de vraag.

Proportioneel-gewijs

,,We zijn volop bezig onroerend goed te verkopen. De opbrengsten daarvan wordt verdeeld onder de vorderende partijen. Dat betekent natuurlijk wel dat de Rabobank bijvoorbeeld meer zal krijgen dan de gemeente Emmen”, voorspelt curator Van der Hel, die ondertussen ruim 54,2 miljoen euro heeft ‘opgehaald’.

Megahome verwierf grote grondposities in de (toekomstige) wijk Delftlanden. Dat dwong de gemeente destijds om met de Almelose grondeigenaar te onderhandelen over de bouw van de wijk, waar 3500 tot 4000 woningen zouden verrijzen. Daar kwam door de crisis op de woningmarkt weinig van terecht. Er werden maar mondjesmaat huizen gebouwd, terwijl de gemeente wel flinke kosten had voor het bouwrijp maken van percelen.

De curator heeft al wel onroerend goed-posities verkocht in Emmen en Groningen, schrijft hij in het laatste verslag. Maar Van der Hel is er nog lang niet, vertelt hij. De curator is onder meer nog bezig met bouwgrond in Assen, Meppel en Anloo.

In het laatste verslag stelt curator Van der Hel dat er sprake is van een ‘zeer omvangrijk aantal rechtshandelingen die de toets van artikel 42 van de Faillissementswet niet kunnen doorstaan’. Zo werden geld en goederen buiten het faillissement gehouden. Over de wijk Delftlanden wordt gemeld dat het om een ‘omvangrijk project gaat’. Samen met de gemeente - er heeft al een verkaveling plaatsgevonden - worden kavels nu per sector verkocht. Een deskundige die curator Van der Hel heeft ingeschakeld, bepaalt de kavelwaarde. ,,Stap voor stap vindt verkoop plaats.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu