Strafrechter Herman Fransen (63) van rechtbank in Assen na kort ziekbed overleden

Een foto tijdens een zitting in de 'zaak Ruinerwold', Herman Fransen in het midden als voorzitter. Rechts een portretfoto. Foto: DvhN

Strafrechter Herman Fransen is na een kort ziekbed op 63-jarige leeftijd overleden. Bij de rechtbank in Assen is met grote verslagenheid gereageerd op zijn overlijden.

Fransen was voorzitter van de meervoudige strafkamer die de Ruinerwold-zaak behandelt. Hij is in 1993 begonnen als rechter bij de rechtbank in Assen en is ook raadsheer bij het gerechtshof geweest.

Fransen was als strafrechter bij veel omvangrijke strafzaken betrokken. Hij was teamvoorzitter strafrecht toen in 2015 de rechtbank in Assen deels dreigde te sluiten.

Fransen noemde het een historische vergissing en legde uit protest zijn functie als teamvoorzitter neer. Het besluit om de rechtbank te ontmantelen is uiteindelijk onder druk van de Tweede Kamer teruggedraaid.

Nog volop aan het werk

Tot vrij recent was Fransen nog volop aan het werk. Maar drie weken geleden - bij de laatste pro-formazitting in de zaak tegen de verdachte vader en de huurder van de boerderij in Ruinerwold - was hij vanwege gezondheidsredenen afwezig. Woensdag is Herman Fransen aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte overleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu