Strafzaak tegen klusjesman Ruinerwold in november inhoudelijk behandeld: is Josef B. medeschuldig aan vrijheidsberoving negen kinderen Gerrit Jan van D.?

Nu Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. gedwongen is opgenomen in een zorginstelling, nadat zijn strafzaak begin dit jaar is beëindigd, is het de vraag in hoeverre zijn volgeling Josef B. (60) medeschuldig is aan vrijheidsberoving van negen kinderen in de boerderij in Ruinerwold. Begin november moet B. zich hiervoor bij de rechtbank verantwoorden.

Josef B. bij een eerdere zitting voor de rechtbank. Tekening: ANP.

Josef B. bij een eerdere zitting voor de rechtbank. Tekening: ANP.

Dat laat de rechtbank desgevraagd weten. De strafzaak tegen de klusjesman wordt 11 november inhoudelijk behandeld in de rechtbank in Assen.

Voor het tot een inhoudelijk behandeling van de strafzaak tegen B. komt, is er op 21 september eerst nog een regiezitting. Bij zo’n zitting wordt onder andere de stand van het onderzoek beoordeeld. Al lijkt dat in dit geval weinig toe te voegen. Zowel het Openbaar Ministerie als Yehudi Moszkowicz, de advocaat van B., hebben geen onderzoekswensen meer. De klusjesman werd in oktober 2020, ruim een jaar na zijn aanhouding, op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn proces.

De Oostenrijker werd op 14 oktober 2019 opgepakt bij de inval op de boerderij aan de Buitenhuizerweg. Hij wilde die ochtend agenten de toegang tot de woning ontzeggen. Hij wordt ervan verdacht samen met vader Gerrit Jan van D. (68) diens negen kinderen van hun vrijheid te hebben beroofd. Dat zou zijn gebeurd in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Ruinerwold tussen 1989 en de dag van de inval.

Van D. gedwongen opgenomen op gesloten afdeling

De strafzaak tegen vader Gerrit Jan van D. is afgelopen maart gestopt. Naar het oordeel van de rechtbank in Assen kan hij door de gevolgen van een hersenbloeding geen eerlijk proces krijgen. Een van vijf jongste kinderen van Van D. deed aangifte van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de vader, toen zij gezamenlijk in Ermelo woonden. Dat werd door het OM geseponeerd, maar de vader werd wel gedwongen opgenomen op een gesloten afdeling voor demente ouderen.

Inmiddels is hij overgeplaatst, maar op welke plek van zorg dat is, is niet duidelijk. Volgens de Oostenrijker staan de vier jongste kinderen van Van D. nog steeds achter hun vader. Zij zouden hem ook nog geregeld bezoeken.

Hongerstaking

B., die de boerderij huurt, heeft de vrijheidsberoving altijd ontkend. Voor zijn vrijlating eind oktober vorig jaar is hij tot twee keer toe uit protest in hongerstaking gegaan. B. zag zichzelf slechts als een volgeling van Van D. en beweert al jarenlang niet meer in de boerderij geweest te zijn. Hij onderhield het gezin naar eigen zeggen met boodschappen en geld.

Dat hij werd vervolgd, noemde B. tijdens een pro-formazitting ‘een inquisitie’ . „In het eindrapport heb ik foto’s gezien van de jongste kinderen en ik had ze niet herkend. Ik heb ze in tien jaar niet gezien, laat staan gesproken.”

Volgens B. volgde hij juist orders op van de kinderen, in plaats van andersom. „Hoe kan ik hen van hun vrijheid hebben beroofd? Ik heb toch geen bovennatuurlijke krachten? De oudere kinderen heb ik juist geholpen. Ik had ze niet eens vast durven houden. Het gaat hier om een religieuze vervolging.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
menu