Streep door poppodium in Afrikahuis Emmen: verbouwing te duur

Het Afrikahuis in het Rensenpark. Foto: DvhN

Er is een streep gezet door het plan om een poppodium te openen in het Afrikahuis in het Rensenpark in Emmen. De noodzakelijke verbouwing van het pand valt te duur uit.

De initiatiefnemers achter Podium X presenteerden vorige zomer hun plannen. Ze wilden in het Afrikahuis in de oude dierentuin een vaste concertzaal openen. Hier moest niet alleen regionaal talent het podium bestijgen, maar de zaal moest ook plek kunnen bieden aan grote landelijke artiesten. Daarnaast waren er plannen voor ruimtes om in te oefenen en muziek op te nemen.

2,7 miljoen euro

Maar de drijvende krachten achter het project hebben de gemeente Emmen nu laten weten dat een poppodium op deze plek geen haalbare kaart is. De afgelopen periode hebben ze adviseurs van de bank, bouwbedrijven en juridische experts laten kijken naar de staat waarin het Afrikahuis verkeert. Uit dat onderzoek is gebleken dat het pand zo krakkemikkig is, dat het te duur wordt om hier een poppodium te vestigen. Volgens de experts moet er minstens 2,7 miljoen euro op tafel worden gelegd om het gebouw om te toveren tot een volwaardige concertzaal.

,,We hadden er rekening mee gehouden dat het flink wat geld kon kosten, maar dit is ons echt te gortig”, vertelt mede-initiatiefnemer Marlow de Kleine. In dat bedrag van 2,7 miljoen euro zijn eventuele onverwachte tegenvallers nog niet meegerekend. Dat de klus zoveel geld zou kosten, komt volgens De Kleine grotendeels door de slechte staat van het pand. Zo zijn onder meer de stroom- en sanitaire voorzieningen niet op orde. Andere grote kostenpost zijn de nooduitgangen, die vanuit de kelder naar de begane grond zouden moeten worden gemaakt.

Op zoek naar nieuwe plek

Volgens De Kleine is het jammer dat hij samen met de andere initiatiefnemers een streep door het Afrikahuis heeft moeten zetten. ,,Want het gebouw is mooi om te zien, het heeft een verleden en is qua oppervlakte perfect voor een poppodium”, vertelt hij.

De tegenvaller betekent niet het einde van de plannen voor Podium X. De initiatiefnemers gaan samen met de gemeente in gesprek over een nieuwe locatie voor hun concertzaal. De Kleine: ,,Wij vinden namelijk nog steeds dat Emmen een poppodium nodig heeft. We hebben nog geen concrete locatie op het oog. Maar het mooiste zou zijn dat we in het centrum van Emmen terechtkunnen, want daar gebeurt het natuurlijk allemaal.”

Tweede plan poppodium Rensenpark

Naast Podium X is er nog een tweede plan voor een poppodium in Emmen. Dat zou in de oude olifantenstal in de voormalige dierentuin moeten komen. Initiatiefnemer Harm Jan van Oosten liet twee weken geleden nog weten dat hij ook een onderzoek laat uitvoeren naar de financiële haalbaarheid van zijn poppodium. Voor april moet zijn aangescherpte bedrijfsplan in bezit zijn van de gemeente.

Nieuws

menu