Streep door sinterklaasintochten in gemeente Emmen: 'Kinderfeest moet geen bron van nieuwe besmettingen worden'

De intocht van Sinterklaas in Emmen in 2015. Foto: Archief Boudewijn Benting

De sinterklaasintochten in de gemeente Emmen gaan dit jaar niet door. Dat hebben de sinterklaascomités in de gemeente en burgemeester Eric van Oosterhout besloten.

Zij vinden het onverantwoord om in deze tijd met oplopende coronabesmettingen grote bijeenkomsten te organiseren voor kinderen en hun ouders en grootouders.

Ook sinterklaashuizen en andere vormen, zoals rondritten of bezoek aan winkelcentra gaan niet door.

‘Kinderfeest moet vooral een feest blijven en geen bron van nieuwe besmettingen’

Burgemeester Eric van Oosterhout stelt dat de Sint dit jaar weinig zichtbaar is op straat. ,,Sinterklaas trekt altijd publiek aan, en niet alleen kinderen. Wij denken dat de 1,5 meter afstand in alle hectiek heel snel vergeten wordt. Die situaties willen we voorkomen. Het kinderfeest moet vooral een feest blijven en geen bron van nieuwe besmettingen”.

Het bezoek van sint in scholen of bij mensen thuis kan volgens de gemeente Emmen wel gewoon doorgaan, mits iedereen zich aan de geldende coronamaatregelen houdt.

Burgemeesters besluiten over wel of niet doorgaan intochten

Of de sintintochten in andere Drentse gemeenten wel doorgaan, hangt af van het besluit van de betreffende burgemeesters. Dat zegt woordvoerder Bart Raaijmakers van Veiligheidsregio Drenthe. ,,Vorige maand is besloten om geen grote intochten in Drenthe door te laten gaan. Aan de burgemeester van iedere gemeente is het nu om te besluiten of plaatselijke intochten wel mogen doorgaan. Zij bepalen of het veilig kan aan de hand van risico’s.”

Risiconiveau geeft signaal af

Dat het risiconiveau van Drenthe nu is opgeschaald van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ heeft volgens Raaijmakers geen invloed op aanvullende maatregelen in Drenthe. ,,De opschaling is een waarschuwing en geeft een signaal af. Of er aanvullende maatregelen komen, daar besluit de rijksoverheid over. Niet de veiligheidsregio.”

Nieuws

Meest gelezen

menu