Strenger coronaweekend 'redelijk rustig' verlopen: drukte in de Drentse natuur, feest in Meppel is afgeblazen

De strengere coronaregels hebben dit weekend over het algemeen niet tot grote onrust geleid, aldus de vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio Drenthe en Groningen. Maar het was wel druk in de Drentse natuur. En een feest in Meppel moest afgeblazen worden.

Toch hier en daar drukte in bossen en natuurgebieden.

Toch hier en daar drukte in bossen en natuurgebieden. ANP

Burgemeester Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, vond het dit weekend ‘wel spannend’, nu de nieuwe strenge regels ter beteugeling van het coronavirus van kracht waren geworden. ,,Over het algemeen gedroegen de meeste mensen zich conform de afspraken, maar wat opviel was dat het wel druk was in de Drentse natuur.’’

In Assen werd een aantal boetes uitgedeeld aan jongeren die op straat alcohol dronken

Het mooie najaarsweer lokte (te)veel mensen naar de wandel-en fietspaden van Noordenveld, Westerveld en Aa en Hunze. In Assen werd een aantal boetes uitgedeeld aan jongeren die op straat alcohol dronken.

 In een loods in Meppel dreigde een feest los te barsten. Aan de organisatie werd een zogeheten preventieve last onder dwangsom gepresenteerd, een bijna-boete voor een nog niet gepleegde overtreding, waarop de party werd afgeblazen. Datzelfde gebeurde bij een bioscoop in Hoogeveen, waar de horecagelegenheid, ondanks het verbod, toch open was gebleven. ,,Maar over de hele linie’’, zegt Out, ,,was het naleefgedrag best hoog.’’

Ook in Groningen gedroegen de meeste mensen zich volgens de nieuwe richtlijnen, zo zegt Hans Coenraads, woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling. Zaterdagavond trokken naar schatting 50 mensen naar de Grote Markt om te protesteren tegen de nieuwe spoedwet. Dat waren 10 er meer dan was vergund. Tot ongeregeldheden heeft het niet geleid, aldus Coenraads.

Een nieuw diepterecord aan besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen in Drenthe en Groningen kende dit weekeinde met 438 besmettingen een nieuw diepterecord. Volgens de gegevens van het RIVM werden er in Groningen in een etmaal 228 mensen besmet, waarvan 92 in de stad. Drenthe telde zondag 210 besmettingen meer, waarvan 28 in Assen en 82 in Emmen. Burgemeester Out laat weten de situatie in Emmen als ‘zeer zorgelijk’ te beschouwen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu