Strenger toezicht bij carnavalsoptochten

Een van de carnavalswagens van 2015

De gemeente Emmen treedt dit jaar strenger op tegen lawaaiige of onveilige karren bij de carnavalsoptochten. Deugen de praalwagens bij aankomst niet, dan mogen ze niet meedoen.

Net als in 2015 worden alle karren gecontroleerd, zowel voorafgaand als tijdens een optocht.

Vorig jaar bleef het meestal bij een waarschuwing als wagens niet aan de regels voldeden. De karrenbouwers kregen dan de gelegenheid de fouten te herstellen en mochten alsnog meerijden. Dat is nu niet meer zo. Is een kar onveilig of uitgerust met een te zware geluidsinstallatie, dan wordt ie er direct uit gepikt en mag de wagen niet meedoen aan de optocht. De bouwers krijgen geen tweede kans meer.

Meldsysteem voor 'foute' karren

Nieuw dit jaar is ook het meldsysteem voor ‘foute' karren. De gegevens van wagens die bij de ene optocht door de mand zijn gevallen, worden doorgespeeld naar de organisatoren van de andere optochten. Die kunnen deze karren dan weren bij hun eigen optocht. Een gemeentelijke coördinator draagt zorg voor het doorgeven van de excessen.

Hiermee moeten situaties zoals vorig jaar worden voorkomen, toen in Barger-Oosterveeld acht wagens te veel herrie – meer dan 90 decibel - maakten. Een deel van die ‘lawaaikarren' bleken voertuigen die een dag eerder in Weiteveen en Zwartemeer al een waarschuwing hadden gekregen. Carnavalsvereniging De Zeskante Steen in Barger-Oosterveld werd op de bon geslingerd. De club kreeg boetes van in totaal 12.000 euro, wat het bestuur niet terecht vond. Er volgde een gesprek met burgemeester Cees Bijl. Die schold de boetes uiteindelijk kwijt, maar liet weten dat er dit jaar wel degelijk boetes kunnen worden opgelegd.

Vijf verenigingen, zes optochten

De zuidoosthoek van Drenthe telt vijf verenigingen die tijdens carnaval, dit jaar het eerste weekend van februari, zes optochten organiseren: in Barger-Compascuum, Barger-Oosterveld, Zwartemeer, Weiteveen en Emmer-Compascuum. Het nieuwe beleid is volgens gemeentewoordvoerster Lisette Hooijer tot stand gekomen na overleg met deze clubs. ,,We willen samen zorgen voor een veilig en gezellig carnavalsfeest voor iedereen, zonder dat er gedoe van komt. Wij gaan er vanuit dat dit lukt op deze manier, door de rotte appels er op tijd uit te halen.''

Mochten er toch nog carnavalsvierders over de schreef gaan, dan sluit Hooijer niet uit dat er boetes volgen. ,,Maar dat is niet de insteek. De opzet is ter plekke handhaven en de wagens uit de optocht halen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu