Struikelstenen voor zeven huizen van voormalige joodse bewoners in Aa en Hunze gelegd. 'Dit huis was mijn enige lichtpunt'

Terwijl sommigen meeneuriën met de cello en harmonica die de wijs van het Hatikva (volkslied van Israël) spelen, worden op zeven plekken in Aa en Hunze goudkleurige keitjes onthuld. Laagje zand eraf, witte rozen erop. Het zijn Struikelstenen voor de deuren van huizen waar eens joodse inwoners van Aa en Hunze woonden.

Voorzitter van het struikelstenenbestuur in Aa en Hunze, Harry Dijkstra, leest de namen voor van gedeporteerde joodse gezinnen. Rechts John Hess.

Voorzitter van het struikelstenenbestuur in Aa en Hunze, Harry Dijkstra, leest de namen voor van gedeporteerde joodse gezinnen. Rechts John Hess. Foto Harry Tielman

Met een grote bus trok een gezelschap van verwanten, vrijwilligers en belangstellenden dinsdag langs zeven adressen in Rolde, Nooitgedacht, Gieten en Gieterveen. In totaal woonden op die plekken 37 joden, die allemaal werden opgepakt. Slechts één van hen overleefde de concentratiekampen. 76 jaar na de oorlog worden de namen van de overledenen herdacht met de koperen blokjes die voorgoed in de straat van de voormalige woonhuizen komen.

Nieuws

menu