Studenten helpen mee aan de bouw van verplaatsbaar tiny house op waterstof in Hoogeveen

Zo moet het kleine waterstofhuis er uit gaan zien Foto: gemeente Hoogeveen

Studenten van het Alfa-college in Hoogeveen zijn begonnen met de bouw van een mobiel tiny house op waterstof. Daartoe worden alleen duurzame en circulaire materialen gebruikt.

Het verplaatsbare kleine huis is onderdeel van het waterstofproject in Hoogeveen. Dat bestaat verder uit de bouw van de nieuwe woonwijk Nijstad-Oost op groene waterstof en de omzetting van bestaande woningen in woonwijk Erflanden van aardgas naar waterstof.

Bij het ontwerp van het tiny house op waterstof, waarmee ruim twee jaar geleden een begin is gemaakt, zijn 45 studenten en jonge professionals betrokken, experts uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente.

Alfa-college

In het Duurzaamheidscentrum op het Alfa-college Hoogeveen voltooiden ze, samen met bouwkundigen, installatietechnici en architecten, het definitieve ontwerp.

In het project kunnen studenten theoretische kennis opdoen over de toepassing van groene waterstof als energievoorziening voor (bestaande) woningen en deze kennis meteen in de praktijk toepassen.

Bij het mobiele huisje op waterstof wordt een lespakket ontwikkeld voor alle onderwijsniveaus, met als doel jongeren te interesseren voor techniek. Als het verplaatsbare onderkomen klaar is reist het langs zes locaties in de regio om zichtbaar te maken hoe waterstof als brandstof in woningen werkt.

Het mobiele tiny house voldoet na voltooiing aan alle wooneisen, zodat het op termijn ergens een definitieve plek kan krijgen. Over een interieur wordt nog nagedacht.

Regio Deal

Het project is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen, en is gefinancierd vanuit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.

Ook het bedrijfsleven zet expertise en netwerk in om het tiny house te realiseren, waaronder de partners Bork, H2Planet, Ten Kate Installatietechniek, Antea Group, Atelier Dutch, het Kennislab voor Urbanisme en New Energy Coalition.

De bouw is te volgen via de website waterstoftinyhouse.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu