Studenten vliegschool Eelde hebben minder kans op KLM-baan

Het vooruitzicht op een baan bij de KLM is voor studenten van de KLM Flight Academy in Eelde een stuk minder geworden. Reden: bezuinigingen bij de KLM.

De 120 studenten aan de vliegschool op Groningen Airport Eelde kwamen de afgelopen jaren eenvoudig aan een baan als verkeersvlieger bij de KLM. ,,Sommigen konden twee dagen na het afronden van de vliegopleiding al beginnen”, zegt directeur Bart de Vries van de KLM Flight Academy.

Hoe anders is de situatie nu. De nationale vliegtuigtrots houdt de hand op bij de overheid voor een miljardensteun. De coronacrisis heeft de vluchten lam gelegd en KLM zal de komende tijd fors bezuinigen. Dat heeft ook gevolgen voor de vliegschool in Eelde die verkeersvliegers voor de KLM opleidt.

Wachtlijst

Studenten zijn niet meer gegarandeerd van een baan. Ze komen nu hun studie waarschijnlijk op een wachtlijst te staan. ,,Ik verwacht dat ze binnen twee of drie jaar alsnog worden aangenomen. De KLM heeft veel piloten die voor hun pensioen staan”, zegt De Vries.

De afgestudeerde vliegers mogen gratis hun vaardigheden op de vliegschool in Eelde onderhouden en ook de rente op hun studielening - de tweejarige opleiding kost 122.000 euro -wordt overgenomen. ,,Mocht een student na vijf geen baan hebben dan kan die een beroep doen op het garantiefonds voor zijn schuld,” zegt de directeur.

Student Michael Aardema vindt het jammer dat hij na zijn opleiding waarschijnlijk niet gelijk aan het werk kan. ,,Ik wil het liefst zo snel mogelijk bij KLM aan de bak. Maar de coronacrisis gooit roet in het eten. De school heeft ons de situatie duidelijk uitgelegd.”

Vlieglessen weer begonnen

Maar er is ook goed nieuws. De KLM vliegschool is weer begonnen met vlieglessen. Die lagen vanwege de coronacrisis stil, met uitzonderingen van solovluchten. Met inachtneming van de hygiëneregels van het RIVM mag er weer met twee personen gevlogen worden.

Dat betekent handen wassen, gezondheidscheck van student en instructeur en het toestel ontsmetten na gebruik. Anderhalve meter afstand houden in het lesvliegtuig gaat niet. ,,We vallen in de categorie rijscholen”, zegt directeur De Vries.

Samengaan met Martinair gevierd

De Flight Academy greep de herstart van de lesvluchten aan om het samengaan met de Martinair vliegschool op Lelystad te vieren. Alle twaalf lestoestellen van Martinair zijn met de instructeurs en technici naar Eelde verhuisd. De KLM vliegschool had zelf drie kisten, zodat het totaal aantal lesvliegtuigen op Eelde nu vijftien bedraagt.

Ze stonden gisteren fraai opgesteld op het platform voor de school. De twee brandweerwagens van Groningen Airport Eelde spoten een fraaie waterboog over een van de toestellen om de start van het samengaan te beklinken.

Meer lesvluchten

De uitbreiding van de lesvloot betekent meer vluchten boven Eelde. ,,Ongeveer 30.000 bewegingen (start en landing zijn twee bewegingen -red.) per jaar”, verwacht De Vries. Dat geeft meer geluid boven Eelde .,,Maar onze toestellen zijn een stuk rustiger. De oude tweemotorige kisten zijn vervangen en de nieuwe maken vier keer minder lawaai.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu