Subsidie voor Asser rondvaartboot De Fluisteraar

De Fluisteraar maakte september 2017 een rondvaart door Assen met Koning Willem Alexander. De Koning opende de Blauwe As, de nieuwe vaarverbinding door de stad. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Rondvaartboot De Fluisteraar krijgt alsnog subsidie van de gemeente Assen. Daarvoor moet wel aan strikte voorwaarden worden voldaan.

Berto Drenth van de Stichting Varen in Assen, die de boot exploiteert, is optimistisch. Over drie/vier weken ligt De Fluisteraar weer in de Asser wateren, klaar om een rondje door de Drentse hoofdstad te varen.

In de tussentijd worden aan de rondvaartboot op een werf in Harlingen wat technische ingrepen uitgevoerd. Daar is veel geld voor nodig; zo’n 30.000 euro. De stichting klopte voor steun aan bij de gemeente en wel voor de helft van dat bedrag. De provincie zou dan ook meedoen.

Assen weigerde omdat de stichting geen meerjarig sluitende begroting kon overleggen. Ook werd niet aangetoond dat daadwerkelijk mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kwamen. Dat was wel de bedoeling van het project. Verder lagen er ook nog wat openstaande rekeningen bij de gemeente.

B en W zijn nu toch overstag gegaan mede omdat de stichting een particuliere investeerder heeft gevonden die 15.000 euro bijdraagt. Blijft er voor de gemeente 7.500 over want de verwachting is dat de provincie ook weer meedoet.

De voorwaarden voor subsidieverlening zijn echter niet mals. Wederom moet die sluitende begroting op tafel komen. Ook moeten voor drie jaar minimaal twee personen doorstromen vanuit een uitkering naar betaald werk.

De rekeningen die nog bij de gemeente liggen moeten eveneens nog worden voldaan. Verder heeft het college het verzoek om de kosten van de lig- en bruggelden kwijt te schelden afgewezen.

Drenth is optimistisch en verheugd. ,,De boot blijft voor Assen behouden en we kunnen weer met mensen met een achterstand tot de arbeidswerk aan de slag gaan.‘’ Donkere wolk die boven de herstart hangt, is de coronacrisis. ,,Het is afwachten wanneer we weer mogen varen en in kunnen haken op bepaalde evenementen. Maar het zal inderdaad moeilijk worden om de exploitatie dit jaar sluitend te krijgen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu