Sunoil neemt ‘fraudebedrijf’ Biodiesel Kampen over

Sunoil, producent van biodiesel. Archieffoto: Kees van de Veen

Biodieselproducent Sunoil uit Emmen neemt het failliete bedrijf Biodiesel Kampen over.

De onderneming aan de Haatlandhaven in Kampen die afgewerkt vet in diesel omzette, ging eind augustus failliet nadat er twee grote fraudezaken bij het bedrijf bleken te spelen en eigenaar Cees B. uit Harderwijk tot een gevangenisstraf van dertig maanden (waarvan tien voorwaardelijk) werd veroordeeld.

Sunoil, dat al sinds 2006 in de duurzame brandstoffen actief is, heeft deze week een akkoord bereikt over de overname met curator Reinier Quint van Nysingh Advocaten. Sunoil neemt alle activa -pand, installaties en machines- over van het failliete bedrijf en hoopt op korte termijn weer biodiesel te produceren.

Dat gebeurt in eerste instantie met een man of vijf personeel, later wordt dat opgetrokken naar zo’n vijftien personeelsleden, is de verwachting. Over de overnamesom wil het bedrijf niets kwijt. Sunoil Emmen is een onderneming die zo’n 25 medewerkers telt en actief is op de Europese markt. Het heeft een productielocatie in Emmen en opslagplaatsen in Rotterdam. Het produceert zo’n 100.000 ton biodiesel per jaar aan de transportbranche.

Inval FIOD

De productie bij Biodiesel Kampen lag sinds dit voorjaar vrijwel stil nadat de FIOD een inval deed bij het bedrijf in het kader van een onderzoek naar grootscheepse fraude en de certificering voor biodiesel werd ingetrokken. Directeur Cees B. en enkele medewerkers werden toen opgepakt. Vervolgens bleek dat Biodiesel Kampen met enkele zusterbedrijven ook nog eens verwikkeld in een andere fraudezaak. Daarvoor werd het bedrijf in juli veroordeeld tot het betalen van een boete van 400.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu