Supermarkt ‘op Compas' blijft open

FOTO ARCHIEF DVHN

De sluiting van de enige supermarkt van Barger-Compasuum is van de baan. Twee personeelsleden van Paul Stuut nemen het bedrijf eind deze maand over.

De sluiting van de enige supermarkt van Barger-Compasuum is van de baan. Twee personeelsleden van Paul Stuut nemen het bedrijf eind deze maand over.

Niet verlengen
De 53-jarige Stuut kondigde vorig najaar aan dat hij zijn in maart aflopende huurcontract niet gaat verlengen. Volgens Stuut wordt het steeds moeilijker om in een relatief klein dorp een supermarkt in de benen te houden. ,,Mensen worden steeds mobieler en bovendien heeft ook Barger-Compascuum te maken met krimp'', zo betoogde Stuut.

Ook persoonlijke omstandigheden speelden een belangrijke rol bij zijn besluit. De vrouw van Stuut is al jaren ongeneeslijk ziek. Om voor zijn vrouw te kunnen zorgen, moest hij extra personeel aannemen.

Betreuren
Plaatselijk Belang gaf meteen aan een sluiting zeer te betreuren. Volgens voorzitter Joerik Grummel is een supermarkt niet alleen een belangrijke voorziening, maar ook een plek waar veel mensen elkaar ontmoeten. Volgens Stuut heeft Plaatselijk Belang bij de overname geen rol van betekenis gespeeld. ,,Dat de winkel wordt voortgezet, is vooral de verdienste van de nieuwe ondernemers Jeroen Koopman en Elsbeth Maatman én van het bedrijf Attent.''

Nieuwe uitbaters
De naam Attent Stuut maakt plaats voor Attent Compas. Attent is een onderdeel van supermarktketen Spar. ,,Attent heeft in financiële zin echt een offer gebracht om deze winkel open te kunnen houden.''

Stuut exploiteerde de winkel zo'n tien jaar. Van beide nieuwe uitbaters is de 43-jarige Elsbeth Maatman het langst actief in de branche. Zij werkte al in de winkel in haar woonplaats toen die nog door Stuuts voorganger Henk van der Weide werd gerund. De van oorsprong uit Nieuw-Amsterdam/Veenoord afkomstige Jeroen Koopman werkte ruim zes jaar bij Stuut. ,,We denken dat het haalbaar is om deze supermarkt overeind te houden en willen het dorp hiertoe ook de kans bieden'', zegt Koopman.

Openingstijden verruimd
De openingstijden worden met ingang van maart verruimd. ,,Op werkdagen zijn we straks niet tot zes uur, maar tot zeven uur open.''

Of de winkel ook op zondag open gaat, is nog onduidelijk. ,,Het is sinds enige tijd toegestaan en je ziet dat heel veel supermarkten hiervoor kiezen. We sluiten zeker niet uit dat ook wij dat gaan doen, maar een besluit daarover is nog niet genomen'', zegt Koopman. Stuut is blij dat er op de valreep toch nog opvolgers zijn gevonden. ,,Ik hoop voor hen en voor het dorp dat het een succes wordt. Dat de winkel nog maar heel lang in Barger-Compascuum mag blijven bestaan.'' Stuut blijft in het dorp wonen, maar weet nog niet wat hij straks gaat doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu