Supermarkt komt naar ouderen toe in Havelte

Grietje Nijsingh en Eke de Vries stappen de servicebus in. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Als ouderen niet meer naar de supermarkt kunnen komen, komt de supermarkt wel bij de ouderen. Vanaf dinsdag in Havelte en omliggende dorpen.

Als ouderen niet meer naar de supermarkt kunnen komen, komt de supermarkt wel bij de ouderen. Vanaf dinsdag in Havelte en omliggende dorpen.

Albert Heijn komt naar u toe en de 93-jarige Grietje Nijsingh uit Uffelte vindt het ‘geweldig'. Samen met de 82-jarige Eke de Vries uit Havelte zijn zij de eerste passagiers die met een speciaal busje zijn opgehaald om boodschappen te doen. ,,De mensen helpen ons in de bus, laden de rollator in, helpen ons uit de bus en zorgen ervoor dat we met boodschappen worden thuisgebracht.''

Elke dinsdag

Franchiseondernemer Abe Brouwer herstelt van een hernia-operatie, maar vandaag heeft hij zijn bed verlaten. ,,Hier wil ik bij zijn'', vertelt hij enthousiast. Brouwer lanceerde in het najaar zijn idee dat hij samen met Ab Wever van zorgboerderij De Keuterij in Havelte heeft uitgewerkt. Met het busje en medewerkers van De Keuterij en de supermarkt is een servicedienst in het leven geroepen die elke dinsdag ouderen ophaalt en thuisbrengt. Gratis.

,,Wij willen dat ouderen deel blijven uitmaken van de samenleving'', benadrukt Abe Brouwer. ,,De extra klandizie is meegenomen, maar dat kan nooit uit.'' Juist in dorpen als Havelte tikt de vergrijzing extra aan.

Havelte, Darp en Uffelte

Vooralsnog rijdt de ‘halte-bus' alleen op dinsdag. Zo'n vijf keer maakt de bus een rondje in Havelte, Darp en Uffelte om ouderen met hun rollator op te pikken en weer thuis te brengen. ,,We worden als een koningin ontvangen'', reageert Eke de Vries. De koffie staat klaar, stroopwafels liggen erbij. ,,En dan gaan we nog op de foto ook.''

Abe Brouwer verwacht dat de animo voor het busjesinitiatief groeit. ,,De ervaring leert dat zoiets van mond tot mond gaat.'' Als blijkt dat de supermarkt en De Keuterij niet met een dag kunnen volstaan, dan volgt nog een dag in de week. Misschien dat gaandeweg de cirkel rond Havelte ruimer wordt getrokken. De dienst is alleen voor mensen die niet meer zelfstandig naar de winkels kunnen gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu