'Survivalrun Westerbork is één van de zwaarste van Nederland'

De survivalrun Westerbork is korter dan de meester runs, maar heeft meer hindernissen. Foto: Archief Jan Anninga

Ongeveer 1300 deelnemers werken zich komende zondag in zweet bij de Turfsteker Survival Run in Westerbork. Deelnemers – wedstrijdlopers en recreanten – kunnen tijdens deze dertiende editie meedoen in vijf categorieën. De survivalrun in Westerbork behoort tot de zwaarste van ons land, zegt voorzitter Johan Naber.

Wat maakt de survivalrun in Westerbork zo zwaar?

,,De loopafstand is bij ons gemiddeld wat korter dan bij andere runs, terwijl het aantal hindernissen even groot of zelfs groter is. Tijdens het lopen proberen deelnemers vaak wat te herstellen van de hindernissen. Daar is bij ons minder tijd voor.”

Welke afstanden zijn er?

,,Vijf kilometer met ruim twintig hindernissen is het makkelijkste parcours. Deze afstand kun je bij ons ook als duo lopen. Verder hebben we een parcours van negen kilometer met ongeveer veertig hindernissen. Deze twee afstanden zijn korte survivalruns. De middellange afstandsrun van ongeveer twaalf kilometer met bijna vijftig hindernissen is dit jaar terug van weggeweest.”

Waarom was die er de vorige edities niet?

,,Om praktische redenen. Het bestuur van Stichting Survivalrun is met zes leden niet groot. Een deel van ons had het de afgelopen jaren druk met andere dingen, zoals werk en studie. Daarom hadden we de middellange afstand geschrapt. Dat scheelde voorbereidingstijd.”

Is het parcours al helemaal klaar voor zondag?

,,Dat was in november al klaar. De laatste tijd zijn we druk geweest met de prijzen. Behalve dat de winnaars bij de wedstrijdrenners kleine geldprijzen winnen, krijgt iedereen die in de top drie eindigt een prijs die we zelf maken. Daar zijn we avonden mee bezig. Omdat restaurant De Turfsteker uit het dorp onze nieuwe hoofdsponsor is, krijgen de winnaars dit jaar kleine turfstekers.”

Hoe kun je winnen?

,,Door de snelste tijd neer te zetten. Een survivalrun wordt nog wel eens verward met een mud run of een obstacle run, maar daarbij draait het meer om vermaakt. Survivalrun is een serieuze sport, met een eigen bond.”

Met 1300 deelnemers is de inschrijving gesloten?

,,Klopt. We zitten vol. We zouden er een veel groter evenement van kunnen maken, maar dat is voor ons als kleine organisatie niet behapbaar. Verder hebben we 250 vrijwilligers. Dat zijn bijvoorbeeld juryleden die bij de hindernissen staan. In het dorp wordt het als een heel gezellig evenement ervaren. Vrijwilligers kleden hun juryposten vaak ook gezellig aan met bijvoorbeeld een partytent en vuurkorven. Zij zitten daar ook de hele dag. De survivalrun begint om half tien en duurt tot vier uur.”

Moeten deelnemers ook door het water?

,,Nee, dat doen we niet meer. We vinden het er te koud voor en waterhindernissen voegen weinig toe. Naast allerlei klim- en kruiphindernissen moeten deelnemers wel houthakken en boogschieten. Kanovaren is wel eens een onderdeel geweest, maar toen vroor het. Moesten we eerst al het ijs weghakken.”

Nieuws

menu