Sport- en zwemcomplex De Swaneburg in Coevorden draait de gaskraan in oktober dicht

Het sport- en zwemcomplex in Coevorden. Foto: DvhN

De schop om sport- en zwemcomplex De Swaneburg gasloos te maken gaat over twee maanden de grond in. In oktober moeten de werkzaamheden zijn afgerond, zodat dan de gaskraan dichtgedraaid kan worden.

Het complex wordt straks vooral door aardwarmte verwarmd. ,,De gasketel laten we nog een jaartje zitten, voor het geval dat. Maar we verwachten vanaf oktober geen gas meer hoeven te gebruiken om het complex te verwarmen’’, zegt projectleider Anton Beekman.

Maandag ondertekenden bestuursvoorzitter Wout Hemmes van Stichting de Swaneburg en directeur Gijs Folmer van installatiebureau Van Dorp uit Hengelo de contracten. ,,We hebben nog zo’n twee maanden nodig om het voorlopige ontwerp definitief te maken. Zodra dat het geval is, beginnen de werkzaamheden’’, zegt Beekman.

Het totale project kost een half miljoen euro. De gemeente en de provincie leggen respectievelijk 150.000 en 140.000 euro op tafel. De rest krijgt de stichting in de vorm van een lening van de gemeente. Wethouder Joop Brink (PvdA): ,,Onze investering hoeft niet meteen terugverdiend te worden qua financiën, want de verdiensten zitten ook in bijvoorbeeld winst voor het milieu.’’

Beekman viel hem in de rede, want qua geld wordt er wel degelijk geld verdiend met de maatregelen. ,,In 2012 waren de kosten voor energie 162.000 euro. In 2019 stond er 107.000 euro op de nota, een daling dus van 55.000 euro.’’

Grote klapper dit jaar

Het sport- en zwemcomplex heeft dan ook niet stilgezeten. In 2013 en 2014 was er een grote renovatie, wat al een flink voordeel opleverde. Vervolgens nam ieder jaar de uitstoot van CO2 door De Swaneburg iets verder af. ,,De grote klapper maken we dit jaar, met de inkoop van groene stroom. Dat scheelt ons 159 ton CO2. Dat is een flink zwembad vol. Na het afronden van het project zijn we werkelijk CO2-neutraal. Ten opzichte van 2012 belasten we dan het milieu jaarlijks met 556 ton CO2 minder.’’

Zonnepanelen op dak sporthal

Het sportgedeelte is de afgelopen maanden aangepakt. Overal kwam dubbel glas, het dak is geïsoleerd en er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst.

De Swaneburg werd in 2013 door de Coevorder gemeenteraad van de ondergang gered. Het toen nog houtjetouwtje-zwembad, dat destijds nooit zo gebouwd had mogen worden, werd verspijkerd dankzij 1,8 miljoen euro aan gemeenschapsgeld.

September 2019 ging de gemeenteraad alsnog akkoord met de financiering om het complex gasloos te maken. Dat besluit had eerder genomen zullen worden, maar omdat er twijfel was over de technische en financiële haalbaarheid werd een tweede onderzoek naar het plan gehouden. Dat wees uit dat alle seinen op groen stonden. Het onderzoeksbureau onderstreepte het belang van een snelle aanpak, want uitstel betekent geldverlies.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu