Sweelpop haalt rappers Antoon en Diggy Dex naar Zweeloo. Festival viert 40-jarig bestaan op 19 augustus

Sweelpop: al jaren naar eigen zeggen 'het gezelligste festival van Drenthe'. Foto: Wouter Bessels

Rappers Antoon en Diggy Dex zijn dit jaar de hoofdacts van de 39ste editie van Sweelpop. Het festival in Zweeloo viert vrijdag 19 augustus het 40-jarig bestaan en wordt geopend met een concert van het Noordpool Orkest.

Bestuurslid Mark Nijenbanning zegt dat er nog drie namen aan het festival worden toegevoegd. ,,Die acts worden de komende weken bekengemaakt, in aanloop naar de start van de kaartverkoop in mei.”

Diggy Dex (echte naam: Koen Jansen) is bekend van zijn hits De zon op , Treur niet en Slaap lekker (Fantastig toch) , samen met Eva de Roovere. Rapper Antoon Verkerk debuteerde vorig jaar door met Hyperventilatie, dat viral ging op social media platform TikTok.

Diggy Dex stond zowel in 2020 als 2021 op de affiche van Sweelpop, maar in beide gevallen ging het festival vanwege de toen geldende coronaregels niet door. Vorig jaar augustus besloot de organisatie zelf het evenement te schrappen, omdat er maximaal 750 bezoekers waren toegestaan en dat was volgens Nijenbanning niet rendabel. Op dat moment waren ruim 1000 kaarten verkocht.

Noordpool Orkest met special guests

De jubileumeditie van Sweelpop wordt geopend door het Noordpool Orkest, onder leiding van dirigent Reinout Douma. De komst van het orkest is mogelijk dankzij samenwerking tussen Sweelpop en de organisatie van het kernteam van Culturele gemeente Coevorden, met projectleider Roelie Lubbers aan het roer. Coevorden is tot en met eind 2022 culturele gemeente van de provincie Drenthe.

Wat het orkest gaat spelen, is niet nog bekend. ,,Aan het repertoire wordt nog gewerkt en het orkest neemt vijf special guests mee.”

Pinkpop

Het Noordpool Orkest - bestaande uit 42 professionele musici die alles spelen behalve klassiek - is geen onbekende gast op festivals. Zo stond het orkest in 2014 op Pinkpop samen met Ed Kowalczyk, de Amerikaanse zanger bekend van de band Live. Ook gaf het orkest uit Groningen in de afgelopen jaren theaterconcerten met cabaretiers Bert Visscher en Paul van Vliet.

Nieuws

menu