Swingend richting de stempelpost in Dalen

The Great Borrelnootjes voorzagen de fietsers in Dalen gisteren van vrolijke deuntjes. Foto Jan Anninga

Het was swingen tijdens de derde dag van de Fiets4Daagse in Dalen donderdag. Op het marktplein en bij twee stempelplaatsen klonk de hele dag muziek.

Op de vrolijke noten van Stiekem gedanst swingen enkele dames in roze fleece jasjes door de Hoofdstraat in Dalen. De vrouwen bewegen zich richting de stempelpost naast restaurant Cornelis, waar ze op het terras neerstrijken. Onderuitgezakt in de stoel – ‘hè hè, éven rust’ – nippen ze van hun koffie en tikken ze, op de maat van de muziek, met hun rechtervoet op de grond.

Muziek

In startplaats Dalen stond de derde dag van de Fiets4Daagse gisteren in het teken van muziek. The Great Borrelnootjes, twee heren uit Assen en Groningen, voorzagen de deelnemers de hele ochtend van een vrolijk repertoire, onder begeleiding van hun gitaar en contrabas. Van De Havenzangers tot Doe Maar. Wat speelden de mannen niet?

’s Middags werd het pleintje tegenover het kerkje in de Hoofdstraat ingenomen door Shantykoor Loo en Drosten Singers, dat onder meer California Blue van een geheel eigen ‘zeemanstekst’ voorzag. Ook op twee beleefposten werd muziek gemaakt. Draaiorgel De Twee Draken speelde in De Krim en het duo 2 Notes vermaakte fietsers in Anerveen.

Impuls voor horeca

Niet alleen leuk voor de deelnemers van de Fiets4Daagse, ook een mooie impuls voor de horeca in Dalen. Voor restaurant Cornelis, ’t Oelenbred en De Baander, onder andere. Want met een beetje muziek, blijven er altijd weer íets meer mensen op het terras plakken dan normaal. Én als het mooi weer is natuurlijk, zegt ook Jan Lubbinge (60), eigenaar van restaurant Cornelis. Vanaf zijn terras kijkt hij toe hoe tientallen fietsers zich door de Hoofdstraat bewegen. The Great Borrelnootjes toveren een lach op hun gezicht. „Dat merk ik meteen”, vervolgt Lubbinge. „Met muziek en mooi weer verkoop je veel meer koffie. En appeltaart. En Dalerturf. Dat is onze specialiteit.”

Echt voorbereiden op de Fiets4Daagse doet Lubbinge niet meer. Het is alweer zijn achtste, als horecaman. „Stukje ervaring hè”, zegt hij. „En je kunt tegenwoordig per dag bestellen. Als ik ’s middags een nieuwe lading appelgebak bestel, krijg ik het de volgende dag alweer geleverd.”

Vrijwilligers

De vrijwilligers in Dalen daarentegen, zijn wel het hele jaar aan het voorbereiden. Het zijn er zo’n veertig, weet Henk Scholten (67) van Dalerpromotie. Hij neemt ook eventjes plaats op Lubbinges terras. „Veel van hen zijn maandag tot en met vrijdag van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds onder de pannen.” Zelf draait Scholten ook alweer tig jaren mee. Volgens hem is naast de muziek vooral ook het weer dé sfeerbepaler van de Fiets4Daagse. „Woensdag was het prachtig weer. Toen hadden we tweehonderd spontane aanmeldingen, van mensen die gewoon één dagje wilden meefietsen.”

De dames in roze fleece jasjes staan ondertussen weer op en swingen richting fiets. Zij, de vrijwilligers en de horeca hebben nog één Fiets4Daagse-dagje te gaan.

 

Mountainbiken op een speciale tandem

Dat zie je niet vaak. Een mountainbike-duo op een tandem! Trudy (61) en Arie (68) den Braven uit Nieuwegein wagen zich eraan dit jaar. Vier dagen lang fietsen ze de 50 kilometer van de Atb4Daagse op hun speciale tandem. „Ik heb zeven jaar geleden een hartstilstand gehad”, legt Trudy uit. „Ik heb toen in coma gelegen, liep hersenbeschadiging op en moest alles opnieuw leren.” Tudy kan sindsdien niet álles meer zelf. Omdat fietsen altijd al hun hobby was, besloot het duo een tandem aan te schaffen. „Jaren geleden hebben we ook meegedaan aan de Atb4Daagse”, vertelt Arie. „Toen hadden we allebei een fiets. Nu doen we het samen.” Hoe dat bevalt? „Het is leuk, maar ook heftig”, vertelt Trudy. „We zijn al een paar keer gevallen. Je hebt meer ruimte nodig op een tandem.”

Fietsmaten en hekkensluiters

Fietsmaten Frans Degoedt (64) en Lukas Geerts (58) uit Beilen zijn dit jaar de ‘hekkensluiters’ van de Atb4Daagse. Vier dagen lang fietsen ze achter alle deelnemers aan en controleren ze de route. „We kijken bijvoorbeeld of er niemand achterblijft”, legt Degoedt uit. „En we bieden ondersteuning als iemand pech heeft.” In totaal fietsen de twee vrienden elke dag wel 65 kilometer. „We fietsen van Beilen naar Hoogersmilde – dat is 15 kilometer – en daarna beginnen we aan de 50 kilometer- route”, aldus Geerts. De mannen vinden het niet alleen een leuke taak, het is ook een goede voorbereiding op andere fietsevenementen. Zo gaat Geerts de 2760 meter hoge Passo dello Stelvio in Italië beklimmen en traint Degoedt voor de Mergelheuvelland 2-daagse in Limburg.

 

Met het héle gezin de Atb4Daagse fietsen

Normaal gesproken fietsen ze met het héle gezin, Wim Bartelds (47), Simone Tebra (47) en hun drie kinderen. Maar vandaag moesten de volwassenen het 50 kilometer-klusje zélf klaren. „De kinderen zijn nu aan het spelen”, vertelt Wim. „Ze wilden even een rustdagje”, voegt Simone toe. Het gezin uit Assen doet voor de vierde keer mee aan de Atb4Daagse in Hoogersmilde. Met z’n allen verblijven ze in een tent op camping de Reeënwissel. „Onze zomervakantie begint elk jaar met de Atb4Daagse”, vertelt Simone. „We vinden het gewoon zó leuk! Je bent er even lekker uit én je bent gezond en actief bezig. Daarnaast is mountainbiken een sport die je ook heel goed met het hele gezin kunt doen.” Vandaag, op de laatste fietsdag, doen de kinderen ook gewoon weer mee.

Nieuws

Meest gelezen

menu