Hoe het ook zit met corona, het TT Festival 2021 in Assen gaat door. In welke vorm is nog even afwachten

Hoe het TT Festival er in 2021 precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

Goed nieuws voor liefhebbers van motoren en muziek: het TT Festival gaat in 2021 definitief door. In welke vorm, dat is nog even afwachten.

De negentigste TT van Assen staat volgend jaar gepland op zondag 27 juni. De week voorafgaand staat voor de Drentse hoofdstad traditioneel in het teken van het TT Festival. Hoewel de coronapandemie een streep zette door de editie van 2020, gaat het TT Festival van volgend jaar definitief wél door, laat de organisatie vrijdagmiddag weten.

Het festival vindt plaats van 19 tot en met 27 juni en wordt aangepast aan de coronaregels die op dat moment van kracht zijn. Daartoe zijn vier verschillende varianten uitgedacht, die uiteenlopen van ‘alles mag en kan weer’ tot een (intelligente) lockdown.

Geen tot weinig maatregelen

In het meest gunstigste geval zijn er geen beperkende maatregelen van kracht. Dan zou het festival gewoon plaats kunnen vinden in het centrum van Assen, zoals we dat gewend zijn. Meerdere podia, kermis, culturele activiteiten en uiteraard motorvermaak. De andere drie scenario’s gaan wel uit van (beperkte) coronamaatregelen. In scenario 2, de lichtste vorm van aanpassing, moeten bezoekers 1,5 meter afstand bewaren.

Een festival in het centrum van Assen is in dit scenario geen optie, omdat het centrum niet af te sluiten is en bezoekersstromen daarmee niet te controleren. Bovendien is het centrum te klein om 60.000 mensen op 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Er zal dus gekeken worden naar locaties buiten het centrum, bijvoorbeeld in weilanden om de stad heen. Een kermis op het Veemarktterrein is in dit scenario nog wel denkbaar, omdat bezoekersstromen daar goed te regelen zijn.

In scenario 3 komen boven op de maatregelen van scenario 2 ook nog beperkingen in de maximale groepsgrootte. Ook dan zijn de activiteiten buiten het centrum. Deze zullen dan vooral kleinschalig zijn, met zitplaatsen en entreeheffing. Een (gratis toegankelijke) kermis op het Veemarktterrein is in dit scenario nog steeds denkbaar.

Lockdown

In het zwaarste scenario 4 moet iedereen thuisblijven en komt er geen fysiek festival. In dat geval gaat de organisatie kijken naar activiteiten waar mensen thuis aan mee kunnen doen. Afgelopen juni was er onder meer een live-stream van vier uur, maar een online editie in 2021 zal veel uitgebreider worden.

„Uiteraard hopen we op scenario 1”, zegt Sander ten Bosch, directeur Stichting TT Week Assen. „Dat zou betekenen dat de wereld er weer wat rooskleuriger uitziet. Mensen hebben behoefte aan bindende activiteiten, want dat draagt bij aan saamhorigheid en het geluksgevoel.” Ten Bosch denkt dat in alle vier de scenario’s lokale partijen, zoals de horeca, een bijdrage kunnen leveren. „Dat is goed voor de marketing en economische spin-off van Drenthe en Assen. Deze kansen kunnen en willen wij niet onbenut laten.”

De uiteindelijke keuze voor een scenario en het uitwerken van het plan gebeurt volgens Ten Bosch in nauwe samenwerking met de gemeente Assen. „De coronamaatregelen veranderen vaak, dus het is absoluut een avontuur om deze scenario’s uit te werken. Ik verwacht niet eerder dan in april een uitspraak te kunnen doen over welk scenario het gaat worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Openbaar vervoer
menu