TT Museum Assen in voormalige discotheek Club 11

Eerder was er een pop-up TT museum in Assen. Foto archief Marcel Jurian de Jong

Het TT Museum krijgt onderdak in voormalige discotheek Club11 aan de Brinkstraat in Assen. De discotheek staat al enige tijd leeg en kan op 1 januari worden betrokken.

De Stichting TT Museum, die juli 2015 werd opgericht, is verheugd dat eindelijk een locatie voor het museum is gevonden. Tal van opties passeerden inmiddels de revue, maar die strandden telkens. De laatste was het outletcentrum FOC op de Toeristisch Recreatieve Zone bij Assen-Zuid.

Initiatiefnemer Raymond Coronel kwam met een aanbod om een deel van het FOC voor ‘een zacht prijsje’ aan het museum beschikbaar te stellen. Overigens was toen al duidelijk dat het FOC er waarschijnlijk niet zou komen. De provincie schoot het outlet-plan vervolgens inderdaad af.

Hotel de Jonge

Club 11 is eigendom van Hotel de Jonge. Dat sloot september vorig jaar Club 11 en de cafés The Beefeater en Feestcafé om zich te richten op de hotelfunctie en het restaurant. Bezoekers van de horecagelegenheden zorgden in de nachtelijke uren vaak voor (geluids)overlast voor de hotelgasten.

Hotel en restaurant zijn inmiddels ingrijpend verbouwd. De twee cafés worden nog bij het hotel betrokken, Club 11 had nog geen bestemming.

Mooi in centrum

Woordvoerder Ruud Wiersema van de Stichting TT Museum is ingenomen met de nieuwe locatie. ,,In het centrum en recht tegenover de motorparkeerplaatsen en het TT-kunstwerk.’’

De zoektocht was moeizaam. De stichting had in de binnenstad al een aantal potentiële onderkomens bekeken, maar dat bleek financieel steeds niet haalbaar. ,,Een loods in het buitengebied was ook niet echt een optie.’’

Er is door de stichting ook nog gekeken naar de Abdijkerk bij het Drents Museum waar vanaf februari volgend jaar een expositie is over de in Assen geboren zijspancoureur Egbert Streuer. Dit als eerbetoon Nederlands meest succesvolle motorcoureur met zijn ruige baard en imposante snor die volgend jaar 65 jaar wordt.

Welkome aanvulling

Hotel de Jonge ziet de komst van het museum als ,,een welkome aanvulling’’, zegt manager Rob Riper. Het bedrijf stelt de accommodatie voor meerdere jaren en praktisch om niet aan de stichting beschikbaar. Er moeten wel wat aanpassingen worden verricht, vertelt Riper, ,,maar ook daarin leveren wij een bijdrage.’’

Het museum krijgt in de voormalige Club 11 de beschikking over 400 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Het pand telt drie verdiepingen waarvan twee geschikt zijn voor het tentoonstellen van alles over de TT, motoren en motorgerelateerde objecten. Veel materiaal is al beschikbaar.

Beide partijen verwachten nog deze week de laatste puntjes op de i te zetten en tot definitieve overeenkomst te komen.

Nieuws

menu