TT-gangers gaan ook op tijdelijke campings toeristenbelasting betalen

Volle bak op de TT-campings in Witten. Foto: Marcel Jurian de Jong

TT-gangers gaan bij een overnachting op een van de tijdelijke campings rond het circuit toeristenbelasting betalen: 3 euro per persoon per nacht.

De gemeenteraad ging hier donderdagavond zonder morren mee akkoord. Alleen Stadspartij Plop sputterde nog wat tegen. Vooral over de wijze waarop zonder overleg met eerst de grote verblijfsaanbieders en later de eigenaren van de tijdelijke camping tot de nieuwe tarieven voor toeristenbelasting was besloten.

Onvrede is groot

Met name bij de tijdelijke campings is de onvrede groot, zei Plop-raadslid Kees Boonzaaijer tijdens de bijzondere digitale vergadering. Hij wees erop dat jarenlang was gedoogd dat de gasten op de tijdelijke campings niet echt werden geregistreerd. ,,Leg uit waarom dat niet meer haalbaar is en creëer draagvlak. Op deze manier wordt de maatregel alleen maar gezien als geld-uit-de-zak-klopperij.’’

Boonzaaijer noemde het ijdele hoop dat de gemeente de beoogde kwart miljoen euro binnenhaalt met de tariefsverhoging en registratieplicht. ,,Neem daarom de regie en zorg voor een degelijk administratie- en registratiesysteem.’’

Proces verdient geen schoonheidsprijs

Wethouder Bob Bergsma (D66) erkende dat het proces geen schoonheidsprijs verdiende. ,,Het is ook duidelijk dat niet iedereen hier blij mee is.’’ Bergsma zei dat de verblijfsverstrekkers zelf de vrijheid hebben om tot een aanvaardbare wijze van registratie te komen.

Veel eigenaren van tijdelijke campings zien de TT-maatregel absoluut niet zitten. Zij vrezen opstoppingen in Witten en Witterhaar wanneer iedere motorrijder apart moet worden geregistreerd. De doorstroming komt er door in gevaar, zeker omdat motorrijders vaak in grote groepen tegelijk arriveren.


Ook denken de campingeigenaren onvoldoende toezicht te kunnen krijgen op wie wel en wie niet op de camping is geregistreerd. Vaak is het een komen en gaan van mensen die een biertje komen drinken of even willen meegenieten van de feestvreugde, maar zelf niet op de camping verblijven.

De toeristenbelasting gaat in Assen nu met 5 eurocent omhoog van 1,30 naar 1,35 euro. Met uitzondering van de TT-week. Dan betalen de motorgasten op de tijdelijke campings, in de hotels, de B&B’s en op recreatieparken per persoon per nacht 3 euro.

Controlebeleid wordt aangescherpt

Aanvankelijk zou de toeristenbelasting worden verhoogd van 1,30 naar 2,30 euro. Dit stuitte op een muur van verzet vanuit de recreatieondernemers en de horeca. Daarom is nu dus gekozen om de TT-gangers extra te belasten wanneer zij in Assen overnachten.

Vorig jaar telde de Drentse hoofdstad tijdens de TT 33.500 overnachtingen, het jaar ervoor 22.000. In totaal had de Drentse hoofdstad 400.000 geregistreerde overnachtingen in 2018.

Het controlebeleid wordt door de gemeente aangescherpt. Er wordt een boete van 500 euro opgelegd wanneer niet aan de registratieplicht wordt voldaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu