Opluchting in Hoogeveen: verzekeraar TVM ziet af van verhuizing hoofdkantoor naar Zwolle

Het hoofdkantoor van TVM blijft in Hoogeveen. Een mogelijke verhuizing naar Zwolle gaat niet door. Foto: DvhN

Het hoofdkantoor van TVM Verzekeringen blijft in Hoogeveen. Een mogelijke verhuizing naar Zwolle is van de baan. Dat is vanmorgen meegedeeld aan het personeel.

De uitkomst is opmerkelijk, omdat eerder onderzoek naar de toekomstige vestigingsplaats van de transportverzekeraar liet zien dat Zwolle de beste papieren had. Dat kregen de medewerkers begin juli van dit jaar al te horen. Ze reageren opgelucht.

Belangrijkste reden voor TVM om te blijven is de aangekondigde komst van een IT-hub van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, hogescholen en ondernemers naar Hoogeveen. Voor de verzekeraar van cruciaal belang omdat het bedrijf in de toekomst meer universitair en HBO-geschoolde medewerkers wil aantrekken.

Een andere afweging heeft betrekking op onder meer de woonplaatsen van de medewerkers. De groei van het bedrijf is voor een belangrijk deel aan hen te danken, zo meent de directie. Een verhuizing zou het risico met zich meebrengen dat personeel vertrekt vanwege een toename in en deel van deze medewerkers zou vertrekken door de toename van reistijd.

Volgens directeur Arjan Bos is het belangrijk dat er nu duidelijkheid bestaat over de toekomstige huisvesting. ,,We hebben een zorgvuldig proces doorlopen en alle belangen meegewogen in onze besluitvorming. De keuze voor Hoogeveen is gericht op de toekomst en gebaseerd op het verleden. Immers, hier zijn we groot geworden, dat hebben we voor een belangrijk deel aan onze huidige medewerkers te danken.”

Verhuizing richting station?

TVM heeft inmiddels een optie gekregen op een lap grond bij het station van Hoogeveen waar het mogelijk naar toe gaat verhuizen. Een andere optie is aanpassen van de huidige locatie. De komende tijd gaat de verzekeraar beide keuzes nader onderzoeken.

Eerder onderzoek leerde dat het huidige pand aan de Van Limburg Stirumstraat in Hoogeveen niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Daarnaast zou Zwolle betere kansen bieden als het gaat om de zoektocht naar voldoende gekwalificeerd personeel.

Veel losgemaakt

Bij TVM werken ongeveer 470 mensen. Het bedrijf is al 46 jaar aan Hoogeveen verbonden. De mogelijke verplaatsing naar Zwolle maakte eerder dit jaar al veel los bij personeel, gemeente en bedrijfsleven. Er gingen stemmen op voor een gezamenlijke actie om het bedrijf in Hoogeveen te houden. Achter de schermen is een stevige lobby gevoerd.

Zo wil de gemeente Hoogeveen het langjarige ‘huwelijk’ met de verzekeraar erg graag voortzetten. TVM is een belangrijk uithangbord en grote werkgever voor deze gemeente. De verwevenheid tussen beide is groot. Ook is vanuit de provincie actie ondernomen om TVM in Drenthe te houden.

Regio Zwolle

Aan de andere kant probeerden Zwolle en de provincie Overijssel de transportverzekeraar binnen te halen. Regio Zwolle, momenteel de vierde economische regio van ons land, heeft de wind in de rug en zag TVM graag komen.

TVM (Transport Verzekerings Maatschappij) is in 1962 door transportondernemers in Rijswijk opgericht en heette aanvankelijk Transvemij. In 1973 verkaste het bedrijf naar Hoogeveen.

Burgemeester Karel Loohuis is blij dat TVM in Hoogeveen blijft. ,,Samen met de provincie en de directie van TVM hebben we er alles aan gedaan om dit te realiseren. De komende tijd gaan we hard aan de slag om de mogelijkheden van een verhuizing van TVM naar de nieuwe locatie bij het station nader te onderzoeken. Ook gaan we bouwen aan de IT-hub om zorg te dragen voor goed gekwalificeerd personeel. TVM en Hoogeveen horen bij elkaar en wij zijn blij dat dit zo blijft.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu