Tablets waarmee Brabanders in coronatijd naar huis belden, nu ingezet om pijn en angst voor operaties in ziekenhuis Assen terug te dringen

Zo pijnloos mogelijk het ziekenhuis doorkomen. Met die missie startte anesthesioloog Femke Grotenhuis met een team van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen tweeënhalve week geleden een proef. Patiënten worden met tablet of virtualrealitybril afgeleid tijdens een infuusprik voor een oh-gut-is-het-nu-al-klaar?-gevoel.

Infuus prikken.

Infuus prikken. ANP

Hoi Femke. Jij schotelt cliënten straks een filmpje voor als ze bang zijn voor een prik, begrijp ik?

„Dat klopt. Onderzoek heeft laten zien dat afleiding door een virtualrealitybril patiënten kan helpen om minder pijn en angst te ervaren tijdens een medische handeling. Van tablets is dat nog minder bekend. Maar tablets hebben wel voordelen: ze zijn minder kostbaar, laagdrempeliger en gemakkelijker in gebruik. Neem iemand van 80 jaar. Zo iemand begrijp zo’n chique VR-bril niet, maar kent wel de tablet.”

„Daarom onderzoeken we vier maanden lang het effect van de tablet ten opzichte van de VR-bril. 650 mensen van 4 jaar of ouder krijgen voor hun een infuusprik, ruggenprik of zenuwverdoving films te zien via VR-bril of tablet. De ene week krijgt iedereen het één, de andere week het ander.”

Aha. Maar als je weet dat VR-brillen goed werken, waarom dan toch nog zo’n proef?

„We hebben nog een flink aantal tablets liggen in het ziekenhuis. Die hebben we vorig jaar gekregen van bedrijven in de eerste coronagolf, zodat coronapatiënten uit Brabant konden videobellen met familie. Het is zonde als we daar nu niks mee doen.”

„In de eerste tweeënhalve week hebben we de eerste tachtig patiënten gehad. Tot nu toe zijn de mensen best tevreden. Er zijn weinig mensen die het niks vinden.”

Dus patiënten kunnen tijdens hun prik een mooie serie bekijken op de tablet of VR-bril?

„Zoiets. Op de apparaten staan natuurfilmpjes. Met de VR-bril kun je onder water zwemmen met dolfijnen, op de savanne lopen met olifanten of een kijkje nemen in een winterlandschap met konijntjes. Op de tablet wilden we gelijksoortige filmpjes, want helemaal dezelfde beelden lukte ons niet. Daar kun je kijken naar beelden van een bos, woestijn of besneeuwde bergen. Kinderen krijgen eigen filmpjes, die zijn wel gelijk op tablet en VR-bril.”

Dus als ik die natuur niks aan vind, voel ik de prik wel?

„Dan zal de afleiding inderdaad minder goed werken, verwachten we. Maar in de enquêtes reageren de meeste mensen tot nu toe positief over de filmpjes, al vindt men die op de tablet iets minder interessant dan de virtual reality .”

Minder angst en pijn in het ziekenhuis klinkt mooi. Lopen we in de toekomst pijnloos door het ziekenhuis heen?

„Helemaal pijnloos lukt bijna nooit. Maar ons doel is om ondragelijke pijn te voorkomen. Als dit bij infuusprikken werkt, kun je het ook proberen bij andere medische handelingen onderzoeken. Brandwonden zijn bijvoorbeeld erg pijnlijk om te verzorgen. Daar heb je veel medicatie voor nodig om die patiënt rustig te houden. Met afleiding heb je minder verdovende medicijnen nodig en bespaar je kosten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu