Tachtig uur non-stop plaatjes draaien in glazen huis in Erica om festival Festerica overeind te houden. 'We gaan voor de 10.000 euro'

Bij de pakken neerzitten, daar doen ze in Erica niet aan. De organisatie van Festerica - het jaarlijkse festival voor opkomende rockbands dat opnieuw is afgelast - gaat vanaf 9 september vanuit een glazen huis non-stop tachtig uur lang verzoekplaatjes draaien. Voor de toekomst van het festival, zegt vrijwilliger van het eerste uur Rik Rolink.

De groep vrijwilligers van Festerica in 2019.

De groep vrijwilligers van Festerica in 2019. Eigen foto

Hoi Rik, jullie luiden flink de noodklok?

,,Ja, we willen doorgaan, in de picture blijven. Het doek voor Festerica mag gewoon niet vallen. Maar dat moet financieel wel kunnen.”

Hoeveel geld verliezen jullie nu op jaarbasis?

,,Ongeveer 2000 euro per editie. Met acht optredende bands is onze begroting jaarlijks 10.000 tot 12.000 euro. Kijk, toen we acht jaar geleden begonnen was het plan om tien jaar lang heel groot uitpakken. Nu ligt al twee jaar alles stil. Iets waar je totaal niet aan denkt als je begint.”

Hebben jullie ooit gedacht aan crowdfunding?

,,Dat deden we al, min of meer. We hebben een groep van ongeveer vijftig vrienden van het eerste uur die jaarlijks per persoon 50 euro betalen, waar ze wat extra kaartjes en muntjes voor krijgen. Ieder jaar gaat dat bedrag een beetje omhoog, dus dat levert wel een belangrijke financiële basis op.”

Jullie hielden er geen rekening mee dat er dit jaar opnieuw een streep door het festival zou gaan?

,,Nee, totaal niet. Alles wees erop dat Festerica op zaterdag 11 september zou doorgaan. De gemeente was behulpzaam, we dachten zelfs al na over testen voor toegang. Totdat de burgemeester op de eerste woensdag van juli ineens de stekker eruit trok. De veiligheid van bezoekers kon niet gegarandeerd worden. Toen dachten we gelijk ‘het is nu of nooit’. Binnen een uur lag het idee voor het glazen huis op tafel.”

Een glazen huis, dus niet eten en drinken, een brievenbus voor geld en ‘radio op de televisie’. Dat gaat bij jullie ook zo?

,,Ja, we gaan uitzenden vanuit een mobiel gebouw met een glazen wand, achter de manege. Je kan ons zien zitten. We hebben een brievenbus, maar gaan wel eten en drinken. Drankje hoort erbij, nietwaar?”

Sluiten jullie jezelf ook op?

,,Vier man sowieso die de boel technisch draaiende te houden. De eerste twee dagen gaan we met zes man draaien en vervolgens komen er daar nog acht bij. Ja, allemaal coronaproof!”

Hoe gaat het inzamelen in z’n werk?

,,Mensen kunnen in de chat van de livestream kan je plaatje aanvragen en vervolgens via iDEAL betalen, net als bij webshops. Doneren kan vanaf 3 euro, meer mag altijd. De livestream bekijken kost niets. En in de brievenbus in onze unit kan ook geld worden gestopt.”

Tijdens zo’n actie mogen natuurlijk geen speciale gasten ontbreken

,,Zeker niet. Namen als Barley Wine, Bliss, Ferry Doldersum en The Black Ravens komen optreden, maar ook gemeentedichter Eva Broekmann en theatermakers Ruth en Isa. Allemaal vrijwillig.”

Wat is jullie streefbedrag?

,,4000 euro, maar we gaan voor 10.000 euro. Hoog inzetten. We moeten namelijk ook nog de loods waar al onze spullen instaan vervangen en dat kost 10.000 euro.”

Welk verzoekplaat mag er van jou absoluut niet ontbreken?

,,Iets van AC/DC, Whole Lotta Rosie bijvoorbeeld. We zijn én blijven een rockfestival, hè? Maar alles mag aangevraagd worden, van Jannes tot Slayer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu