Tamboerpassage in Hoogeveen nog zeker tien jaar een winkelcentrum

Het duurt nog wel tien tot twintig jaar voordat er een vastomlijnd plan is voor herontwikkeling van de Tamboerpassage in Hoogeveen.

Dat kregen ongeveer twintig eigenaren en exploitanten van het overdekte winkelcentrum maandag te horen op een gemeentelijke bijeenkomst over de toekomst van de binnenstad. De mededeling is met groot enthousiasme ontvangen. Maar er was ook verbijstering over de communicatie.

Met de oren te klapperen

,,Begrijp me goed, ik ben mega blij’’, sprak Jean Christophe Poiron, eigenaar van twee zaken. ,,Maar we stonden ook wel met onze oren te klapperen. De gemeente heeft tot maandag stelselmatig de indruk gewekt dat de passage ten dode is opgeschreven en dat het bij wijze van spreken morgen over kan zijn. Dat schrikt nieuwkomers af.’’

De gemeente Hoogeveen maakte begin dit jaar bekend het winkelgebied in de stad compacter te willen maken, met zo’n 10.000 vierkante meter minder. Dat moet de leegstand tegengaan en de beleving en gezelligheid voor de consument vergroten. Meest ingrijpende plan is herontwikkeling van de Tamboerpassage, volgens de gemeente ‘het meest zwakke winkelgebied’ van Hoogeveen.

Financiële lokkertjes

De gemeente praat met eigenaren en ondernemers over verhuizing en herbestemming. Er is een subsidieregeling opgetuigd met financiële lokkertjes zoals een tegemoetkoming in de verhuiskosten, een vriendelijker huurprijs en compensatie van de waardevermindering van het pand.

Maar die strategie lijkt kansloos, zo werd eerder al duidelijk. De Vereniging van Eigenaren (VvE) in de Tamboerpassage, die het gebied volledig in handen heeft, wil er niet aan meewerken omdat de voorwaarden in de regeling niet interessant zouden zijn.

‘De onzekerheid is weg’

Eigenaren en huurders in de Tamboerpassage zien in de jongste gemeentelijke uitlating het bewijs dat er niks mis is met de levensvatbaarheid van het overdekte winkelcentrum. Arie Veldman, eigenaar van de gelijknamige modezaak: ,,De onzekerheid is weg, er is weer perspectief. We blijven gewoon ondernemen.’’

Volgens pandeigenaar Poiron gaat de passage aan de slag met de ontwikkeling van een aantrekkelijk businessmodel voor de lange termijn. Hij hoopt lokale ondernemers die nu op dure A-locaties in de binnenstad gevestigd zijn, te paaien met voordelige huren in de Tamboerpassage. ,,Dat kan zo 100 tot 200 euro per vierkante meter schelen’’, rekent Poiron voor.

Nog geen reactie gemeente

De gemeente Hoogeveen wil niet inhoudelijk reageren op de stand van zaken. Volgens een woordvoerder worden deze week eerst de winkeliers geïnformeerd. Eerder liet de gemeente in een reactie weten dat ze niet uit is op het opkopen van panden of op onteigening. ,,De ondernemers beslissen zelf wat ze willen, de gemeente kan en wil niet dwingen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu