Leopardtanks van Havelte gaan voor het eerst mee op missie, naar Litouwen

Oefening van de Leopardtanks met Nederlandse bemanning in Duitsland. Foto Defensie/Hille Hillinga

Nederlandse Leopardtanks gaan voor het eerst sinds 2003 weer mee op uitzending. De tankcompagnie, onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte, gaat volgend najaar naar Litouwen.

De Nederlandse tanks hebben het Duitse Bergen Hohne, onder Hamburg, als thuishaven. De compagnie maakt deel uit van het 414 Duits-Nederlandse tankbataljon. Het is voor het eerst dat een tankbataljon van twee landen op missie gaat.

Nederland huurt sinds enkele jaren zo’n twintig Leopardtanks van Duitsland, nadat ons land de eigen tanks vanwege bezuinigingen van de hand deed. De brigade in Havelte werk al geruime tijd nauw samen met de oosterburen en samen richtten ze het Nederlands-Duits tankbataljon op. Het bestaat uit honderd militairen uit Havelte en driehonderd uit Duitsland. Het bataljon beschikt over 48 Leopard II tanks. In Litouwen zullen ze vooral aan oefeningen mee doen.

Russen afschrikken

De Duits-Nederlandse uitzending is onderdeel van de NAVO-troepenmacht in de Baltische Staten. Die moet de Russen afschrikken om Estland, Letland en Litouwen te annexeren, zoals enkele jaren geleden gebeurde met De Krim.

Havelte is de hofleverancier van de Nederlandse bijdrage aan de Litouwenmissie. Er zitten momenteel zo’n 130 Nederlandse militairen. De brigade levert deze maanden ook ongeveer honderd militairen voor Noord-Afghanistan. Zij doen daar beveiligingstaken voor de internationale troepenmacht.

Nieuws

menu