Tassen met postpakketten vol heroïne, coke en crystal meth bij controle in Zwartemeer gevonden in auto 57-jarige man

,,Een snoepwinkel voor drugs”, zo noemde de officier van justitie de inhoud van de twee sporttassen die afgelopen mei bij een controle in Zwartemeer in de auto van een 57-jarige man zijn gevonden. De drugs zat volgens haar verdeeld over 107 postpakketten met adressen over de hele wereld.

Grensovergang bij Zwartemeer

Grensovergang bij Zwartemeer Foto: Google Street View

De verdachte liep volgens de officier bij toeval tegen de lamp bij een controle in het kader van de vreemdelingenwet van de Bundespolizei en de Nederlandse Marechaussee. Agenten in een burgerauto zagen de man in de richting van de Duitse grens rijden en bij Zwartemeer plotseling de afslag opgaan. ,,Dat gebeurde precies op het moment dat hij een opvallende auto van de Marechaussee zag staan.”

Gehuurde auto met Duits kenteken

De politie besloot de auto, een gehuurd voertuig met Duits kenteken, te laten stoppen. ,,De bestuurder reageerde zenuwachtig en kon niet goed vertellen waar hij vandaan kwam en waar hij naar toe ging. Agenten zagen twee sporttassen staan. De bestuurder zei dat die al in de auto stonden toen hij het voertuig huurde.”

De verdachte, die een flink strafblad heeft, zit sinds een half jaar vast. De man houdt vol dat hij niets van de drugs afwist. De officier vindt dat ongeloofwaardig. ,,Het waren volle sporttassen. Er zaten grote postpakketjes in, maar ook een fors aantal kleintjes. Uit onderzoek is gebleken dat in de pakketten heroïne, cocaïne, crystal meth en speed zat. ,,In totaal ruim 3,3 kilo. Er was meer, maar helaas kon niet alles getest worden. Dat zou een te grote belasting zijn op de capaciteit van het NFI.”

Veertig maanden cel geëist

Mogelijk was de man op weg naar Duitsland om pakketten, die voorzien waren van Duitse postzegels, te versturen. Op zijn telefoon zaten foto’s van Duitse brievenbussen en postkantoren. Wellicht is voor Duitsland gekozen omdat postpakketten uit Nederland door de buitenlandse douane streng wordt gecontroleerd omdat er geregeld drugs inzit. Tegen de man is veertig maanden cel geëist. De rechtbank doet 24 januari uitspraak.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu