Tbs-verlenging voor vrouw uit Emmen die haar man vermoordde en probeerde haar dochter te wurgen

Tekening Janneke de Jonge.

De tbs-behandeling van de 56-jarige B.O. uit Emmen moet met twee jaar verlengd worden. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald. O. is veroordeeld voor het doden van haar echtgenoot en voor een poging tot doodslag op een van haar twee dochters.

De vrouw wurgde in januari 2015 haar partner in zijn slaap met een sjaal. Vervolgens probeerde ze haar jongste dochter (destijds 17 jaar) te wurgen. Het meisje schrok wakker en riep: ‘Mama wat doe je nou’, toen de moeder een sjaal om haar nek strak trok. Van die kreet schrok de vrouw en ze stopte.

In depressieve toestand was O. van plan om uit te voeren wat het gezin naar haar beleving had afgesproken: met z’n vieren uit het leven stappen. O. werd in 2016 door het gerechtshof veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden, een mildere vorm dan tbs met dwang. Eind mei 2018 begon haar behandelingstraject.

Goede vooruitgang

Volgens de rechtbank blijkt uit de rapporten van deskundigen dat O. goede vooruitgang boekt met haar behandeling. Zij zal geleidelijk een overstap maken naar een beschermde woonvorm en langzaam meer zelfstandigheid krijgen. Het doel is dat O. uiteindelijk weer op eigen benen kan staan. De rechtbank concludeert dat zij nog langere tijd hulp en begeleiding nodig heeft. Daarom is de tbs-maatregel verlengd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu