Tbs'er Hendrik M. al bijna week spoorloos. Hij keert niet terug van onbegeleid verlof uit forensisch psychiatrische kliniek Assen

Tbs'er Hendrik M. Foto: Niels Westra

De politie maakt jacht op een potentieel gevaarlijke tbs’er die vorige week vrijdag niet terugkeerde naar de forensisch psychiatrische kliniek (fpk) aan de Dennenweg in Assen. Hendrik M. ontsnapte al eens eerder uit een tbs-kliniek.

Op vrijdagmiddag 8 mei is tbs’er M. na zijn onbegeleid verlof niet teruggekeerd naar de kliniek aan de Dennenweg in Assen. Hij zat daar op een resocialisatie-afdeling. Hij zou een klein boodschapje doen. Daarna is niks meer van hem vernomen. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt de ontsnapping.

Hendrik M. kreeg tbs voor het urenlang verkrachten van een vrouw. Hij had daarvoor ook al een flink strafblad voor meerdere inbraken, geweldsdelicten en verkrachtingen. Hij zat nu in de fpk in Assen vanwege vermogensdelicten.

De politie is naar de tbs’er op zoek, vertelt Elsbeth Kleibeuker van het Landelijk Parket (onderdeel van het OM). Zo wordt het team FastNL ingezet. Hoe er verder wordt gezocht, wil het OM niet bekendmaken. M. is een opvallende figuur, vanwege een spoor van tranen dat op zijn gezicht getatoeëerd staat.

‘Ziekelijk gewelddadig persoon’

Hij nam in 2006 ook al eens de benen. Toen zei de politie dat er weinig aanleiding was voor grote zorgen en dat hij geen groot gevaar vormt. Maar aan Duitse collega’s werd juist verteld dat er sprake is van een ‘ziekelijk gewelddadig persoon’. Ook in 2016 was hij voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie verspreidde toen een foto van hem. Toen bestempelden ze hem als ‘extreem gewelddadig’.

Kleibeuker: ,,We brengen dit soort zaken niet altijd actief naar buiten. Ik heb er geen passend antwoord op waarom niet. Het is zeker niet moedwillig.” Dat M. extreem gewelddadig is, is ook niet meer aan de orde, zegt Kleibeuker. ,,Wij herkennen dat op dit moment niet. Anders zou hij ook niet op onbegeleid verlof hebben gemogen.” Volgens de woordvoerder van het Landelijk Parket wordt het recidive-gevaar van M. als ‘heel laag’ ingeschat. Hij werd in 2001 gepakt voor diefstal en een ernstige verkrachting.

GGZ Drenthe kan of wil niet reageren

Ook de GGZ Drenthe (daar valt de Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen onder) kan en wil op dit moment niet reageren, laat een woordvoerder weten. De GGZ Drenthe is voorgelegd of M. inderdaad niet is teruggekeerd en waarom er geen ruchtbaarheid aan is gegeven. ,,Op dit moment weet ik hier niks van. Ik moet eerst even kijken wat er aan de hand is. We bellen zo snel mogelijk terug.”

Nieuws

Meest gelezen

menu