Te koop (sinds ruim zes maanden): burgemeestersvilla

Jan Westmaas.

De raad van Meppel is verrast door het aangekondigde vertrek van burgemeester Jan Westmaas. Maar de CDA'er zette meer dan een half jaar geleden zijn huis al te koop.

De raad van Meppel is verrast door het aangekondigde vertrek van burgemeester Jan Westmaas. Maar de CDA'er zette meer dan een half jaar geleden zijn huis al te koop.

'Een onverwachte wending van het fractievoorzittersoverleg' tweette Elisabeth Bakkenes, fractievoorzitter van Sterk Meppel, donderdagavond al. ,,Een totaal onverwacht bericht", reageert een dag later ook Xander Topma, SP-voorman in de Meppeler raad. De gemeenteraad voelt zich overvallen door het besluit van Jan Westmaas (62) om in september te stoppen. Hij is dan elf jaar burgemeester van Meppel.

Toch heeft de CDA'er al meer dan een half jaar zijn huis in de stad te koop staan, zo blijkt. Westmaas bewoont een splitlevel villa aan de Westerstouwe, aan de zuidkant van de stad. De woning is te vinden op de internetsite van Boelens Jorritsma. 'Prijs op aanvraag'. Daarnaast is de CDA'er in Dronten in gesprek met ondernemers die een pand van Westmaas in deze plaats willen kopen om er een 'Polenhotel' in te vestigen, tot groot ongenoegen overigens van buurtbewoners. Tot aan zijn vertrek naar Drenthe had Westmaas een advocatenpraktijk in Dronten, waar hij ook enkele jaren wethouder was. Donderdag maakte hij bekend dat hij zijn tweede ambtstermijn in Meppel niet uitzit.

Schriftelijke verklaring
Westmaas wil zelf niet reageren. In een schriftelijke verklaring heeft hij laten weten dat hij zich 'oriënteert op nog één mooie uitdaging in mijn werkzame leven'. Hij kijkt uit naar 'iets met maatschappelijke relevantie'. Dat hij al een tijdje bezig is zijn woning in Meppel van de hand te doen had de locale politici nog niet op gedachten gebracht. Vincent Veldhorst, fractievoorzitter van D66, vindt dat 'een privézaak', zegt hij: ,,Ik heb zelf ook net mijn huis verkocht. Dat hij zijn woning wilde verkopen, heeft hij indertijd ook wel meegedeeld aan de fractievoorzitters." SP'er Topma had er toen wel begrip voor dat Westmaas zijn riante woning met vijf slaapkamers in de etalage zette: ,,Zijn vrouw en hij hebben al jaren een huis in Frankrijk. Zij runt daar ook een winkel in huisraad. Als je dan, zoals Westmaas, vaak alleen bent in zo'n groot pand…"

Vol lof
De Meppeler politiek is over het algemeen vol lof over Westmaas. 'Als echte jurist bood hij ruimte aan alle geluiden in zijn gemeente', luidde het donderdagavond bijvoorbeeld in een ander Twitter-bericht van Elisabeth Bakkenes. Volgens Topma vindt iedereen in de raad het nieuws over het vertrek van Westmaas 'vooral jammer'. De start van de CDA'er in Meppel ging gepaard met een behoorlijke rel maar dat is de burgemeester al lang vergeven. Westmaas had zijn zinnen gezet op een woning aan de Stationsweg, maar een andere gegadigde was hem net voor. De jurist reageerde furieus. Hij liet zelfs even beslag leggen op de bankrekeningen van de makelaar, Bart Fehse in Havelte.

Westmaas kan gebruikmaken van wachtgeld. Volgens de vorig jaar door het parlement versoberde Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers heeft de CDA'er nog altijd tot aan zijn AOW recht op 80 procent (eerste jaar) c.q. 70 procent (jaren daarna) van zijn huidige salaris van rond 7500 euro per maand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu