Provincie volgt plannen voor gaswinning Zuidwest-Drenthe met argusogen en waarschuwt het rijk: ga niet als olifant door porseleinkast lopen

Drenthe waarschuwt het rijk om bij gaswinning in Zuidwest-Drenthe rekening te houden met erfgoed en natuur. Technische argumenten mogen niet de boventoon voeren bij de keuze voor een winlocatie.

Het erfgoed inclusief het fraaie landschap van Frederiksoord mag door de gaswinning niet verloren gaan, aldus de provincie Drenthe.

Het erfgoed inclusief het fraaie landschap van Frederiksoord mag door de gaswinning niet verloren gaan, aldus de provincie Drenthe. Foto: Rens Hooyenga

Het provinciebestuur schrijft dit aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66, mijnbouw). Aanleiding is een milieuonderzoek naar de gaswinning in Zuidwest-Drenthe onder de gemeente Westerveld en het Friese Weststellingwerf. Dit is in de omgeving van Frederiksoord, waar de Koloniën van Weldadigheid net zijn aangewezen als Werelderfgoed. Het rijk gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om een vergunning aan gaswinner Vermilion te kunnen verstrekken.

Argusogen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's